· 

Brombergs stora citatbok av Uriel Hedengren (red.)

Brombergs stora citatbok av Uriel Hedengren (red.)

Upplaga:                     1a upplagan

ISBN:                          9789176086988

Förlag:                        Brombergs

Format:                       Inbunden

Språk:                         Svenska

Antal sidor:                 420

Utgivningsdatum:       2003-10-01

Vikt:                            850 g

INLEDNING

Winston Churchill lär i något sammanhang ha sagt att ingenting här i världen kräver så noggranna förberedelser som ett improviserat tal. Och det är säkert sant. Tänk bara på alla de tillfällen man stått där med tappad haka, helt oförmögen att finna de rätta orden.

Å andra sidan är det kanske minst lika vanligt att istället gå för långt, det vill säga att man med ord bekräftar att man inte har något att säga. Eller för att nu citera Andrew Lang: Han missade ett ovärderligt tillfälle att hålla truten.

Det här är en bok för dig som är på jakt efter de rätta orden. Hjälp får du av storheter som Henrik Tikkanen, Erica Jong, George Eliot, Oscar Wilde, Hjalmar Söderberg, Astrid Lindgren och hundratals andra ordkonstnärer från världens alla hörn.

Och inte nog med att boken täcker in närmare femtusen år, här finns citat för alla möjliga och omöjliga tillfällen, vare sig du söker djupare visdom eller bara något dräpande för att få tyst på dina belackare.

Urvalet är högst personligt och utan ambition att vara rättvisande. Man bör väl också notera att det emellanåt kan vara lite kinkigt att avgöra vem som egentligen sagt vad. Många citat dyker upp i de mest skiftande skepnader, det är bara namnen under som växlar.

Ett litet tips, slutligen. Det här är förmodligen ingen bok man sträckläser från pärm till pärm. Använd den däremot ofta, men samtidigt - såsom finsmakaren - med måtta. På så sätt får du garanterat störst utbyte av de närmare tretusen spetsfundigheter som serveras i denna flödande samling.

Vår förhoppning är förstås att dessa, minst sagt, varierande citat ska roa och stimulera, men också trösta och ge hopp – ja, helt enkelt fungera som ett stöd i det fantastiska äventyr vi kallar livet.

URIEL HEDENGREN

INNEHÅLL

Inledning                     7

Barnet                         9

Äktenskapet                25

Kunskapen                  55

Pratet                           83

Livet                            107

Ondskan                      143

Arbetet                        155

Kärleken                     181

Politiken                      209

Lyckan                        219

Människan                  237

Vännerna                    267

Mannen och kvinnan 283

Pengarna                     325

Sanningen                   347

Dygderna                    359

Ålderdomen                395

BAKSIDESTEXT

Här har vi samlat närmare tre tusen citat ur världslitteraturen för att roa och stimulera, men också för att ge tröst och hopp – ja, helt enkelt att fungera som ett stöd i det fantastiska äventyr som vi kallar livet. Boken är därför också indelad i kapitel som följer livets kronologi, det vill säga från vaggan till graven.

Du hittar här citat för alla tillfällen, antingen du söker djupare visdom eller bara något slagkraftigt till födelsedagstalet.

Det här är ingen bok man sträckläser från pärm till pärm. Använd den däremot ofta, men samtidigt – såsom finsmakaren - med måtta. Då har du en skatt fylld av klokskap, dårskap, fördomar, fantasier och fakta att glädja dig åt under lång, lång tid.

"Det är bättre att vara skicklig i en syssla än att vara klåpare i hundra."

JAPANSKT ORDSPRÅK

BROMBERGS

ISBN 91-7608-698-4

 

9 789176 0869

Köp boken:

 

Brombergs stora citatbok av Uriel Hedengren (red.)