· 

Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger

Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger

Produktinfo

Författare: Hans-Gunnar Axberger

Område: Samhälle & debatt

Format: Storpocket

ISBN: 9789113127101

Språk: Svenska

Antal sidor: 456

Utgivningsdatum: 2023-02-08

Förlag: Norstedts

Upplaga: 1

Dimensioner: 200 x 125 x 31 mm

Vikt: 400 g

Produkts beskrivning

När chefsåklagare Krister Petersson vid en presskonferens i juni 2020 meddelade sitt beslut att avsluta utredningen av mordet på Olof Palme, med motiveringen att den misstänkte var avliden, blev det en kollektiv antiklimax för många svenskar. Alla som minns den där sena februarikvällen 1986, som följt utredningen med dess huvudspår och villospår, skulle de aldrig få något entydigt svar på vad som hände? Något som hjälpte dem att äntligen lämna det här nationella såret och gå vidare?

Hans-Gunnar Axberger återvänder till början och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.

Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?

Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.

Om författare

 

Hans-Gunnar Axberger är professor i konstitutionell rätt. Han har bland annat varit byråchef på Brottsförebyggande rådet, pressombudsman, PO, 1990–92 samt justitieombudsman, JO, 2008–2013. Han var ledamot och huvudsekreterare i Granskningskommissionen (1996–99), den statliga kommission som tillsattes för att granska polisens arbete med utredningen av mordet på Olof Palme.

 

 

Statsministermordet av Hans-Gunnar Axberger