Kristina Gustav III av August Strindberg

Kristina Gustav III av August Strindberg

Sven Söderman kallade i en recension Strindbergs skådespel om drottning Kristina (1901) "ett slyngelaktigt, okunnigt och okonstnärligt verk". Sedan har pjäsen blivit en av våra mest spelade i den historiska genren. Huvudrollen med dess skiftningar har varit ett virtuosnummer för framstående karaktärsskådespelerskor som Harriet Bosse (vilken dessutom bidrog genom att stå modell), Inga Tidblad, Karin Kavli och Gunn Wållgren. Men stycket är provocerande: bakom det historiskt välbekanta och högaktningsfullt profilerade har Strindberg sökt fånga det kvinnligt nyckfulla, förledande och farliga, de komplikationer i Kristinas karaktär som kom att forma hennes öde.

Gustav III (1902) är ett av Strindbergs skickligast komponerade skådespel, fyllt av överraskningar. Kungen tecknas som mästerintrigören i ett intrigernas Sverige, den överlägsne skådespelaren på landets tron. Men över hans tillvaro faller djupa skuggor: mordhot, förräderi, skvaller om hans sexuella egenart och hans sons börd, ensamhet mitt i hovvimlet.

 

August Strindberg

August Strindberg (1849-1912) ses allmänt som den störste svenske författaren, inte minst internationellt, och representerar det moderna genombrottet i svensk litteratur.

Han inledde sitt författarskap som dramatiker och skrev sina första pjäser i början av 1870-talet. Det stora genombrottet kom med den samhällssatiriska romanen Röda rummet (1879), av många ansedd som den första moderna romanen i svensk litteratur, vilken gjorde honom till Sveriges mest omdiskuterade och kritiserade författare.

Efter Inferno (1896) framträder han delvis som en ny författare och bryter med den naturalistiska dramaturgin. Under sina sista år var Strindberg indragen i en våldsam kultur- och samhällsdebatt, den så kallade Strindbergsfejden 1910-12.

 

Produktinfo

En bok inom samtida skönlitteratur och Shakespearedramer

Format: Inbunden

Språk: Svenska

Serie: August Strindbergs samlade verk (del 48)

Antal sidor: 366

Utgivningsdatum:1988-10-01

Upplaga: 1

Förlag: Norstedts

Medarbetare: Dahlbäck, Lars (red.) / Ollén, Gunnar (red.)

Dimensioner: 220 x 150 x 40 mm

Vikt: 650 g

SAB: Hc.02,Hc

ISBN: 9789118718625