Jag vet varför burfågeln sjunger av Maya Angelou

Jag vet varför burfågeln sjunger av Maya Angelou

 

Beskrivning:

Titel: Jag vet varför burfågeln sjunger

Författare: Maya Angelou

Översättning: Margareta Tegnemark

Originaltitel: I Know Why the Caged Birds Sing

Förlag: Bra böcker

Utgivningsår: 1976

ISBN: 9171601783, 9789171601780

Språk: Svenska

Bindning: Inbunden

Format: 250 x 134 x 25 mm

Sidantal: 311

Vikt (gr): 400

 

Handling:

Maya Angelou berättar om sin barndom och uppväxt som svart kvinna i Sydstaterna; romanen beskriver den förtryckta människan som reser sig till egenvärde och jämlikhet.

Lilla Maya och hennes bror Bailey: små svarta barn i 30-talets amerikanska Södern. ändå upplevde de en tid av trygghet när de av sin mamma sändes att bo hos sin Farmor. Bara svarta bodde just där - de vita fanns runtomkring, men som något overkligt. Att idyllen var en chimär förstod väl Maya först när Ku Klux Klan kastade sin hemska skugga över den...  Och när hon besöker sin mor i St. Louis trasas idyllen sönder för alltid: som åttaåring blir hon våldtagen. Men hos Maya finns en oerhörd styrka, hon vill överleva livets orättvisor, förnedring, övergrepp. Hennes berättelse om sin barndom och uppväxt blir helt enkelt den amerikanske negerns historia i vår tid: den förtryckta människan som reser sig till egenvärde och jämlikhet.

 

Om författare:

Maya Angelou, född Marguerite Ann Johnson 4 april 1928 i Saint Louis, Missouri, är en amerikansk författare.

Hon är utbildad skådespelerska och dansare. Hon blev välkänd i USA för en serie TV-program om afro-amerikanska förhållanden. Hon har turnerat i Europa med musikalen Porgy and Bess och har även arbetat som journalist och lärare i Ghana. Hon var en varm förespråkare för den svarta medborgarrättsrörelsen och arbetade inom Martin Luther Kings organisation, "Southern Christian Leadership Conference.

Angelou har haft biroller i TV-serier och filmer. Bland andra Rötter (1977) och Hur man gör ett amerikanskt lapptäcke (1995). 1998 regisserade hon filmen Den långa vägen hem.

 

https://mayaangelou.com/biography/