Våld och Islam av Adonis, Houria Abdelouahed

Våld och Islam av Adonis, Houria Abdelouahed

Beskrivning:

Varför används religion för att motivera hänsynslöst våld? Och är det möjligt att modernisera islam?

Som engagerad intellektuell och poet diskuterar Adonis i Våld och islam många av de teman som han ständigt återkommer till i sin diktning: religionen, radikaliseringen, våldsdåden, den arabiska vårens misslyckande, kvinnan och kvinnligheten, de intellektuellas engagemang och poesins roll i prövningarnas tid.

Här driver han tankegångarna ett steg längre i samtal med psykoanalytikern Houria Abdelouahed och resonerar djärvt och fritt med utgångspunkt i den arabiska kulturens historiska djup.

Den sekulära poeten Adonis föddes 1930 i Syrien men lämnade landet av politiska skäl redan 1956. Han anses vara det arabiska språkets allra främsta nu levande diktare och har mottagit flertalet prestigefulla priser för sin litterära gärning. Han nämns återkommande som en kandidat till Nobelpriset i litteratur.

2016 tilldelades han Stig Dagerman-priset med motiveringen: ”… för ett författarskap där lidelsen för den arabiska poesin bortom religion och politiska strömningar blottlägger diktkonstens frigörande väsen.”

Om Våld och islam skrev SvD: "I boken visar poeten hur djupt förtrogen han är inte bara med de arabiska litterära och filosofiska traditionerna, utan också de västerländska. Tillsammans med Houria Abdelouahed företar sig Adonis via närläsning en veritabel feministisk dekonstruktion av islams grundpelare - Koranen."

 

Produktinfo:

Författare: Adonis, Houria Abdelouahed

Översättare: Pär Svensson

Originaltitel: Violence et Islam

Formgivare: Håkan Liljemärker

Upplaga: 1

ISBN: 9789188123466

Språk: Svenska

Vikt: 370 gram

Utgiven: 2016-08-25

Förlag: Volante

Antal sidor: 200

Format: Inbunden

Dimensioner: 210 x 135 x 15 mm

SAB: Cmdd.08

 

Ur recensioner:

Dagens Nyheter

”Det är upplyftande att betrakta islam ur ett psykologiskt perspektiv, och slippa de vanliga politiska analyserna över attraktionskraften i islam.” […]

”Boken Våld och islam är ett exempel på detta ifrågasättande av det egna samhället; röster som i ett muslimskt sammanhang numera alltför ofta avfärdas som västvänliga och därmed korrupta.”

 

Göteborgs-Posten:

”Men kombinationen av bredd och djup samt inte minst det psykoanalytiska perspektivet formar sig till ett debattinlägg av ovanligt hög angelägenhetsgrad och vikt.” […]

”Av postkoloniala och identitetspolitiska företrädare i Väst lär de å andra sidan reflexmässigt avfärdas för att de kränker muslimer eller inte vet vad de talar om. Sanningen är snarare att Adonis och Houria Abdelouahed kritiserar institutionen islam för att de verkligen bryr sig och för att det är en av vår tids stora kulturfrågor, kanske rent av den allra största.”

 

Aftonbladet

”Jag vill att Adonis och Abdelouahed pratar vidare, att den här boken ska vara plantskottet på en prunkande dialog med världen runt omkring. Islam som ideologi och praktik.”

 

Svenska Dagbladet

”Läsaren kan inte annat än känna stor sympati med författaren inför denna känsla av vanmakt på grund av krigets fasor och bristen på lösningar.”

 

 https://www.mezerah.com/swedish-books/swedish-books-4/#cc-m-product-12068660028