Sagor från Vietnam

Sagor från Vietnam

Ett urval vietnamesiska sagor, gjort av den jugoslaviska folklivsforskaren Branko Rudolf. Där hittar man kända sagotema som Askungen (Tam och Cam) i asiatisk miljö och form. Sagorna berättar gärna om prinsessor och flickor som kommer ur blommor eller träd, om flodgudar och vattenandar, om bröder som strider om arv. Buddah finns med liksom några för oss välkända fabeltema om vem som kommer först. - här tiger eller snigel. Sagorna har av naturliga skäl mycket stor släktskap med de kinesiska. Originellast är en saga från provinsen Taj-Nguen (mellersta Vietnam) om strider mellan solen och månen, som slutar med en död elefant, som kan flyga för pojkhjälten Kuaj syr in hundratals kråkor i magen på den! Den är även omslagsbild och boken har också en rad färgillustrationer gjorda av en jugoslavisk konstnär i en halvbarnsligt flickaktig, amatörmässig "asiatisk" stil.

Inbunden bok

Askild & Kärnekull

1970

198 s

Nedtecknade av Branko Rudolf

Översättning: Gunnar Svenson

OBS! utgallrat bibl.ex. i gott skick

 

Ämnesord: Sagor, Barn, Vietnam