Den stora börskraschen av John Kenneth Galbraith

Titel: Den stora börskraschen 

Författare: John Kenneth Galbraith 

Förlag: Ordfront Förlag 

översättare: Rolf Eidem 

Originalspråk, -titel: Engelska, The Great Crash 1929: The classic account of financial disaster 

Upplaga: 1 

Utgiven datum: 2000-01-01 

Genre, ämnesord: Ekonomi, historia 

ISBN10: 91-7324-793-6 

ISBN13: 9789173247931 

Språk: Svenska  

Bindning: Pocket 

Dimensioner (mm): 178 x 110 x 13 mm 

Sidantal: 207 

Vikt (g): 120 g

Beskrivning:  

Det är en bok som börsknuttarna bör läsa om ungefär vart tionde år. Insikten man tar med sig efter att ha läst denna (lättlästa) bok är att inget är nytt på finansmarknaden. Att människors girighet driver utvecklingen långt mer än vad man kanske kan tro. Intressant läsning även för icke-börsknuttar.

Historien om börskraschen 1929 är historien om den största spekulationsbubbla i världsekonomin som brustit - hittills. John Kenneth Galbraith skildrar ett spännande drama - lättläst, tragiskt, humoristiskt och grundligt dokumenterat - alltifrån förspelen i form av den amerikanska guldruschdrömmen, den osannolika fastighetsspekulationen i träskområdena i Florida till paniken på New York-börsen när kurserna faller handlöst och självmordsfrekvensen bland spekulanterna på Wall Street går i topp. Den stora börskraschen är en bok som aldrig tycks bli inaktuell och nu utkommer med ett nyskrivet förord. 1996 års nobelpristagare William Vickrey varnade för att "en krasch av samma slag som 1929 nästan oundvikligen kommer att inträffa" om politikerna lyckas i sin strävan att balansera statsbudgeten

Innehåll:

Inledning: Från 90-talets horisont   7

1.    Ett år att minnas   11

2.    ”Inför framtiden, gränslös hoppfullhet och optimism”    16

3.     Något borde göras?   36

4.     Vi tror på Goldman, Sachs   54

5.      Illusionerna bleknar   76

6.      Kraschen    97

7.      Läget blir allvarligare    116

8.      Följderna I   135

9.      Följderna II   149

10.  Orsak och verkan   172

Noter   198

Personregister    206

Om författare:

John Kenneth Galbraith, ofta kallad J. K. Galbraith, född 15 oktober 1908 i Iona Station, Ontario, död 29 april 2006 i Cambridge, Massachusetts, var en kanadensisk-amerikansk nationalekonom, författare och politisk debattör. Han var professor vid Harvard åren 1949-1975. Han var även biträdande chef för priskontrollsmyndigheten (Office of Price Control) under andra världskriget samt USA:s ambassadör i Indien 1961-1963.
Galbraith var bland de mer inflytelserika nationalekonomerna i den amerikanska samhällsdebatten under 1900-talet. Han är känd som rådgivare till flera presidenter och presidentkandidater i USA, däribland John F. Kennedy och Lyndon B. Johnson.
Galbraiths mest kända bok är överflödets samhälle (engelska The Affluent Society, 1958) där han även myntade det kända uttrycket konventionell visdom, som syftar på etablerade uppfattningar och åsikter. 1968 tog han, i likhet med många andra amerikanska ekonomer, ställning för idén om negativ inkomstskatt. Med boken The Age of Uncertainty (1977) samt tv-serien som baserades på den, nådde han en större publik än någon annan nationalekonom tidigare gjort.
Galbraith betraktas som en keynesiansk och institutionell nationalekonom. år 1937 tillbringade han ett år vid Universitetet i Cambridge då Keynes var verksam där och som institutionell ekonom var han påverkad av Thorstein Veblen. Galbraiths bidrag bestod huvudsakligen inte av lanserande av nya formella teorier, utan i en skarp samtidsanalys.
Galbraith har haft ett relativt begränsat inflytande på den akademiska litteraturen, bland annat eftersom han producerade få rent akademiska arbeten. Däremot var han under flera årtionden en inflytelserik röst i den amerikanska och internationella samhällsdebatten och han hade goda kontakter med främst demokratiska ledare och presidenter. Från 1970-talet började hans agenda att uppfattas som mindre aktuell i den amerikanska samhällsdebatten.

Relaterade URL:

John Kenneth Galbraith: His Life, His Politics, His Economics

http://www.johnkennethgalbraith.com

Det största hotet mot kapitalismen

http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/det-storsta-hotet-mot-kapitalismen/

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail: mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID: mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:

 

Den stora börskraschen av John Kenneth Galbraith