Kameleonten av Jules Hardy

Titel: Kameleonten

Författare: Jules Hardy

Förlag: Minotaur

Översättare: Ulf Gyllenhak

Originalspråk, -titel: Engelska, Mister Candid

Utgiven datum: 2005-10-01

Genre, ämnesord: Deckare, thrillers och spänning

ISBN10: 91-85283095

ISBN13: 9789185283-09-6

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Mått (mm): Bredd: 110 mm, Höjd: 177 mm, Djup: 24 mm

Sidantal: 398 sidor

Vikt (g): 300 g

Beskrivning:

Vid tre års ålder läser Charlie Kane New York Times, när han fyller tretton är han ett matematiskt geni och några år därefter börjar han på Harvard University. Där möter han sitt livs stora kärlek och det verkar inte finnas något som står i vägen för hans lycka och karriär.
Inte förrän en ödesdiger Thanksgivinghelg då någonting fruktansvärt händer hans närmaste och hela hans liv slås i spillror.
Besviken på allt och alla beslutar sig Charlie för att själv göra upp med samhällets värsta avskum. Med ett genis hjärna och ett brinnande hat mot alla ondskefulla människor som rättssystemet inte kommer åt ger han sig ut för att skipa rättvisa och hämnas inte bara på den som skadat hans egen familj.
I nästan två decennier har den mystiske Mr. Candid gäckat det amerikanska polisväsendet. Han dyker upp än här och än där, dödar, och försvinner sedan spårlöst. Hans offer hör alltid hemma bland samhällets värsta avskum - ondskefulla människor som rättsystemet inte lyckats komma åt. Trots hans fruktansvärda handlingar ser många honom som en hjälte, en man som skipar rättvisa på sitt eget sätt. Andra tvivlar på att han verkligen existerar och tror att hans dåd egentligen är verk av flera olika personer.
 Genom en rad slumpmässiga händelser börjar kommissarie Flanagan fatta misstankar om att Mr. Candid kan vara identisk med en viss Charlie Kane. Han försöker ta reda på så mycket som möjligt om honom, men uppgifterna är knapphändiga. Det enda han med säkerhet lyckas få veta är att Charlie Kane föddes till ett liv i rikedom och välstånd och att han var ett matematiskt geni som började på Harvard University innan han fyllde femton. Vid Thanksgivinghelgen för sjutton år sedan råkade hans familj ut för en fruktansvärd tragedi och därefter slutar nästan alla spår efter honom. Det enda som finns kvar är ett gammalt slitet foto som hans mamma, Iris, förvarat i sin plånbok.
 Med hjälp av Bronwen, kvinnan som skötte om Iris under hennes sista tid i livet, ger sig Flanagan iväg tvärs över USA för att finna Charlie Kane och förhoppningsvis få reda på sanningen. Men han är inte den ende som är ute i det ärendet. Det finns andra som är angelägna om att hitta Charlie, och motivet är inte detsamma för alla. Några vill ha hans hjälp medan andra vill sätta stopp för honom. Och Charlie själv - är han verkligen Mr. Candid? I så fall - vad planerar han härnäst?
 är det möjligt att känna sympati för en man som begår fruktansvärda handlingar för att få stopp på de som är ännu värre? Och kan ett avskyvärt brott förklaras eller till och med förlåtas med hjälp av något som hände för många år sedan? Det är några av frågorna som väcks i Jules Hardys mycket uppmärksammade kriminalroman Kameleonten. Med en intensitet som inte väjer för någonting lotsar Hardy läsaren in i en mörk och skrämmande värld, där gränsen mellan det onda och det goda inte alltid är helt självklar.

Om författare:

Jules Hardy växte upp i London och efter sin akademiska examen prövade hon på så vitt skilda yrken som fiskförsäljare, byggnadssnickare och frilansskribent för olika tidskrifter.
Numera lever hon i Bristol, där hon undervisar i kreativt skrivande på universitetet, samtidigt som hon håller på att slutföra sin doktorsexamen.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail:  mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID:  mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:

 Kameleonten av Jules Hardy