Frukost på Tiffany’s av Truman Capote

Frukost på Tiffany’s av Truman Capote

 

Beskrivning:

            Titel :            Frukost på Tiffany’s

            Författare:                   Truman Capote

            Förlag:            En bok för alla

            Översättning: Birgitta Hammar        

            Forord:                        Marie Peterson

            Utgivningsår: 2007

            Ämne:             psykologi, kärlek

            Genre:             Roman

               ISBN10:                      9172214856

            ISBN13:                      978-91-7221-485-9

            Språk               Svenska          

            Bindning:                    Pocket

            Format (cm):  11 x 18 x 1,2

            Sidantal:                      175

            Vikt (gr):                     200

 

Beskrivning

Frukost på Tiffany’s utspelar sig i början av 1940-talet. I ett slitet hureshus i New York med en broking samling människor bor den 19-åriga Holly Golightly. Genom berättaren, den unge författaren, får vi följa henne under ett hektiskt år.

Under kriget bor den unge skribenten Fred i ett gammalt hus i New York, där lär han känna en annorlunda granne - nittonåriga Holly Golightly som alltid glömmer sin nyckel. Holly har alltid en svärm av rika män runt sig, och tillbringar varje kväll ute i nattvimlet när hon inte har fest själv, förutom på torsdagarna då hon åker till Sing-sing och lämnar väderleksrapporter till en fånge.

Fred får veta mer om Hollys brokiga förflutna av människorna som omger henne - ingen som träffat henne kan släppa taget, medan Holly inte vill vara bunden till någon eller något. I Hollys lägenhet finns inga möbler, bara resväskor, som om hon när som helst är beredd att ge sig av. Bland väskorna har hon också en liten katt, som inte har något namn.

Det är lite besvärligt, det här att han inte har nåt namn. Men jag har ingen rätt att ge honom ett: han får vänta tills han tillhör nån. Vi stötte bara ihop vid floden en dag, vi tillhör inte varann: han står på egna ben, precis som jag. Jag vill inte äga nånting, förrän jag hittat ett ställe där jag och mina ägodelar hör ihop. Och jag har inte hittat det ännu.

Och om Holly någonsin hittar något ställe där hon hör hemma, är det upp till dig att läsa om. Boken är kort och lättläst, men inte lättsmält. Holly Golightly glömmer man inte i första taget, och inte heller karaktärerna i de små novellerna i slutet av boken. Om du känner dig nere, och inte har något Tiffany’s i närheten att åka till som Holly brukar göra när hon vill muntra upp sig - läs åtminstone boken!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Frukost_p%C3%A5_Tiffany's

 

Om författare:

Truman Capote föddes som Truman Streckfus Persons i New Orleans, Louisiana 1924 och dog 1984 i Los Angeles, Kalifornien. Lika känd som författare, journalist och stilist var han som spektakulär personlighet och festprisse. Till hans mest omtalade verk hör dokumentärromanen "Med kallt blod" och "Frukost på Tiffany’s".

Boken kan beställas på följande URL:

Frukost på Tiffany’s  av Truman Capote