Varför håller man på? av Fredrik Sjöberg

Varför håller man på? av Fredrik Sjöberg

Titel:Varför håller man på? Och andra Essäer

Författare: Fredrik Sjöberg

Förlag: Bonnier Pocket

Formgivare: Nina Ulmaja

Utgiven datum: 2012-12-14

Genre, ämnesord: Litterära essäer

ISBN: 9789174292909

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Mått (mm): 178 x 110 x 16 mm

Sidantal: 254

Vikt (g): 200

Beskrivning:

Jag är måhända biolog, eller var en gång, men i valet mellan folk och fä har jag ändå aldrig tvekat särskilt länge. Flugor i all ära, men ingenting intresserar mig mer än människor.
Man vet aldrig i vilken ände Fredrik Sjöberg börjar berätta när han har fått vittring på en historia, eller var den ska sluta. Det enda man kan vara säker på är att man efteråt har lärt sig något nytt, något man kanske inte ens visste att man ville veta. I Varför håller man på? utför han detta konststycke i 14 essäer.

Fredrik Sjöberg skriver långa, vindlande, infallsrika berättelser, ofta om naturforskare, samlare och dristiga resenärer - personer som inte sällan liknar författaren själv. Han uppehåller sig helst på gränsen mellan kultur och natur, mellan politiskt och privat, och avviker ständigt på skenbart betydelselösa sidospår. Struntsaker och meningslöst vetande, kan tyckas, men under tiden händer det att han snuddar vid svaret på den stora frågan som angår oss alla: Varför håller man på?

"Det är mycket underhållande, och det kräver en skarp blick för djupen under den blanka ytan. " SvD

"Hans texter är något så ovanligt som samtidigt lärorika och humörhöjande." Borås Tidning

"Jag tror Fredrik Sjöberg är unik i det avseendet att kunna få läsaren i skrattets högform för att i nästa stund fångas in i nörderiets lätt plågsamma omständigheter." Smålandsposten

Om författare:

Fredrik Sjöberg (f. 1958) är uppvuxen i Västervik men sedan länge bosatt på Runmarö i Stockholms skärgård. Vägen till författarskapet gick via biologistudier i Lund och planlösa resor jorden runt. Han försökte även bli fotograf, som sin far, men efter hand visade sig skrivandet fungera bättre. Skrivarskolan var den bästa tänkbara: "Jag lärde mig hantverket genom att skriva kärleksbrev till flickor som inte ville ha mig." Vid 25 års ålder övergav Sjöberg universitetet och började arbeta som attributör på Dramaten i Stockholm.

Han debuterade som författare 1988 med en bok om miljörörelsen och utkom därefter med en rad populärvetenskapliga titlar före genombrottet med Flugfällan (2004), en bok som inte liknar någonting annat. Tillsammans med Flyktkonsten (2006) och Russinkungen (2009) bildar Flugfällan en halvt självbiografisk trilogi, befolkad av äventyrliga naturforskare och glömda konstnärer, däribland Kamtjatkaresenären René Malaise, akvarellmålaren Gunnar Widforss och daggmaskforskaren, graalmystikern och russinodlaren Gustaf Eisen. I Den utbrände kronofogden som fann lyckan (2008) fortsatte Fredrik Sjöberg att utveckla sin egen essäform i vindlande, humoristiska och lärda berättelser på gränsen mellan kultur och natur.

I essäsamlingen Varför håller man på? (2012) skrev han 14 underhållande berättelser som alla rör sig mellan privat och politiskt, mellan meningslöst vetande och svaret på de stora frågorna.

Flera av Fredrik Sjöbergs böcker har blivit stora framgångar i Tyskland, och har översatts eller är under översättning till engelska, franska, norska, danska, ryska, finska, spanska och katalanska.

Flugfällan nominerades till Augustpriset 2004 och därefter har Fredrik Sjöberg fått flera priser och hedersutmärkelser:

De Nios Vinterpris 2005
änglamarkspriset 2006
En bok för allas litterära humorpris 2006
Björn Lindroth-stipendiet 2006
Alf Henrikson-priset 2007
Villa Concordia, Bamberg, stipendiat 2009-2010
Hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet 2009
Linnépriset 2011
John Landquistpriset 2012
Hedersdoktor vid Lunds universitet 2012

Utgivning:
På maktens tröskel (1988)
Miljö till varje pris (med Mikael Edelstam) (1988)
Verkligheten på hotlistan? (1993)
Vi och Dom (1997)
Artrikedomar (1998)
Vad ska vi med naturen till? (red) (2001)
Tranströmerska insektsamlingen från Runmarö (2001)
Naturens nollåttor (2002)
Flugfällan (2004)
Flyktkonsten (2006)
Den utbrände kronofogden som fann lyckan (2008)
Russinkungen (2009)
Varför håller man på? (2012)

 

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail:        mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID:  mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:

Varför håller man på?