Hetta av Ian McEwan

Titel: Hetta

Författare: Ian McEwan

Förlag:Brombergs

översättning: Maria Ekman

Originalspråk, -titel: Engelska, Solar

Utgiven: 2011-04-18

Ämne: Satir

ISBN10: 978-91-7337-315-9

ISBN13: 9789173373159

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Dimensioner (mm): 178 x 110 x 22 mm

Sidantal: 343

Vikt (gr): 200 g

Beskrivning:

Nobelpristagaren i fysik Michael Beard har sin yrkesmässiga storhetstid bakom sig. Han lever dock gott på sitt namn och åker på konferenser världen över och sprider glans med sin närvaro. Han är också en beryktad kvinnokarl, inne på sitt femte äktenskap, men även det är på upphällningen. När såväl Beards yrkesliv som privatliv krisar lägger han all sin kraft på att ge sin karriär en ny skjuts. Den här gången ska han rädda världen från de hotande klimatförändringarna.
Från den arktiska kylan vid polcirkeln till de heta öknarna i New Mexico utspelar sig denna mörka och farsartade satir över en mans girighet och självbedrägeri.
I Hetta skriver Ian McEwan om svekfullhet och egoism mot bakgrund av den globala uppvärmningen. Dessutom är han vansinnigt rolig, anser Ragnar Strömberg.
I Ian McEwans romaner behöver den läsare som väntar på att något fasansfullt ska inträffa, aldrig vänta särskilt länge.
ända sedan debuten 1975 med novellsamlingen First love, last rites har våld och grymhet varit konstanter i den nu sextiotvåårige McEwans författarskap, med en kulminationspunkt i Främlingars tröst från 1981, där ett ungt engelskt par driver moralisk vind för psykologisk våg mot undergången i ett höstligt Venedig.
Aningen tillspetsat kan man säga att Främlingars tröst utgör en brytpunkt, för även om McEwan förblivit en människosjälens skoningslösa rannsakningsdomare, är hans romaner sedan dess mer sammansatta i sin människosyn och de människor han gestaltar därför mer motsägelsefulla.
Från och med då blir McEwan en dialektisk författare, med konflikten mellan den fria viljan och slumpen, som ömsom tyst susande, ömsom dånande stormöga.
Det som gör att McEwans frambesvärjande av våra mardrömmar och demoner alltid provocerar, men aldrig förnedrar är prosans kirurgiskt kyliga precision, konstnärligt omutlig och kemiskt fri från effektsökeri i de utdragna skildringarna av det vi fruktar mest.
Här finns också förklaringen till varför skräckscener, som luftballongolyckan i upptakten av Kärlekens raseri, eller barnet som försvinner i folkmyllret på stormarknaden i Tiden och barnet, etsar sig fast i medvetandet för alltid.
Hos McEwan befinner sig läsaren i samma belägenhet som Alex i AClockwork Orange, när han bunden vid en stol med upptejpade ögonlock tvingas se filmer från de nazistiska förintelselägren: det går inte att komma undan.
Så inte heller denna gång. Den stora skillnaden är att Hetta, denna lika behärskade som vällustiga dissekering i tre steg av mänsklig - mer precist manlig - svekfullhet och egoism, med den globala uppvärmningen som detaljskarp fond, är vansinnigt rolig.
För man får leta länge i minnet för att hitta en lika praktfull svinpäls som Michael Beard, en gång rekordung Nobelpristagare i fysik.
När vi möter Beard i det tredje årtusendets gryning, är han en fet, tunnhårig, manipulativ och notoriskt otrogen slashas på ett par och femtio, vars femte äktenskap är i samma utförsbacke som hans vetenskapliga karriär.
I kraft av att ha blivit beströdd med det magiska stoftet från Stockholm kan han fortfarande leva gott på sitt namn och göda sitt självbedrägeri med att skölja ned sina vänsterprassel med de bästa viner. I den första av romanens tre delar är renoveringen av huset i Hampstead det som triggar händelseförloppet. Hantverkaren är en våldsbenägen buse som ligger med hans fru, en irriterande omständighet som emellertid för det goda med sig att den lindrar det dåliga samvete Beard utan framgång anstränger sig för att känna. Eftersom han är tvungen att hålla forskarskenet uppe följer han med en grupp oroade gröna på en expedition till Spetsbergen. (Manliga hypokondriker med kastrationsångest bör hoppa över den fyra sidor långa scen där Beard slår en drill och snorren som fastnat i skyddsdräktens blixtlås förfryser.)
Den första delen slutar med en olyckshändelse med dödlig utgång, som blir jackpot för Beard och gör det möjligt för honom att inte bara gå skuldfri ur skilsmässan genom att iscensätta en tarvlig hämnd, utan också ger honom chansen att bli mänsklighetens räddare.
För olycksoffret har upptäckt något Beard förbisett i sitt eget arbete: artificiell fotosyntes som årmiljarder av evolution fulländat genom trial-and-error.
De båda följande delarna av romanen utspelas fem, respektive nio år senare och Mc Ewan firar den ena komiska triumfen efter den andra när Beard, av alla, blir hoppet om att hejda och vända den senkapitalistiska rovgirighetens accelererande förfall på alla nivåer.
Det främsta skälet till att det fungerar är att McEwan är en lysande pedagog som lyckas väva in avancerad vetenskaplig teori utan att det ett ögonblick blir tråkigt eller påklistrat.
Ytterst beror detta på något som i sig utgör ett litterärt risktagande: genom hela romanen ser vi en plågad och utplundrad värld genom Beards, den plågade utplundrarens, ögon. Han är en av oss, det är inte behagligt, men likförbannat en av oss.
I den avslutande delen kommer sveken ifatt Beard, i en lika ömklig som storslagen final under New Mexicos brännande sol. Självklart måste det vara så i en roman av en sårad, ursinnig moralist som också är en av den samtida romankonstens mest disciplinerade utövare.
Till sist: trots mina invändningar mot det abrupta och öppna slutet inger det mig också ett hopp om något så banalt som en uppföljare.
För den avskyvärde men likväl oemotståndlige Michael Beard är mer än en antihjälte för vår tid - han är Envar.
Så taskigt ligger vi faktiskt till, om nu någon missat det.

Om författare:

Ian McEwan är född 1948 i England. Han är författare till bland annat Amsterdam, Lördag, Försoning och På Chesil Beach. Hetta är hans tolfte roman. Han anses vara en av Englands största författare idag.
Brittisk författare född 1948.
Debuterade 1975 med novellsamlingen First love, last rite.
Fick Bookerpriset 1998 för romanen Amsterdam.
Bland övriga böcker på svenska ryms: Främlingars tröst, 1981, Kärlekens raseri, 2000, Försoning, 2003, På Chesil Beach, 2007.

 


Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail: mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID: mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:
Hetta av Ian McEwan