Det dyrbara av Linn Ullmann

Det dyrbara av Linn Ullmann

Jon Dreyers liv går i bitar. Hans stora litterära livsprojekt har gått i stå, han är konsekvent och smärtsamt otrogen mot sin fru Siri, något hon i sin tur är smärtsamt medveten om. Deras tonåriga dotter är våldsam och oregerlig, och Siri försöker samtidigt förhålla sig till en mor som börjat supa igen efter tjugo års nykterhet.Allt börjar med att barnflickan Mille försvinner utan ett spår. Ovissheten om vad som hänt bultar som ett mörkt hjärta i familjen Dreyers liv. När Mille två år senare hittas död har sönderfallet gått mycket långt. Linn Ullmanns romaner är verkliga gränsgångare mellan kammarspel, släktdrama, kriminalhistoria och mänsklig komedi. Kärleken är både hot och löfte, och i Det dyrbara framstår den med än tydligare skärpa än tidigare som den enda nåd vi människor har.

"Linn Ullman har helt enkelt skrivit en storartad roman, en sådan där roman som är så bra att jag önskar att jag ännu inte läst den utan fortfarande hade den kvar att upptäcka." Ann Heberlein, Sydsvenskan

"Linn Ullman har helt enkelt skrivit en storartad roman, en sådan där roman som är så bra att jag önskar att jag ännu inte läst den utan fortfarande hade den kvar att upptäcka." Sydsvenskan

"Den norska författaren Linn Ullman skriver mästerligt om skör kärlek, svek och skuld samt om den svåra konsten att värna om det man själv ser som det mest dyrbara." Upsala Nya Tidning

"Visst har hon ett alldeles självlysande språk, visst har hon en grym blick för mänskliga tillkortakommanden, visst lyckas hon göra de allra uslaste samliv livsnödvändiga, men jag vill ändå påstå att Linn Ullmanns styrka är kompositionen. Hon väver sina relationsnät på ett väldigt avigt sätt. Hon smyger sig liksom på sin berättelse, men hon kastar sig aldrig över den. I stället fortsätter hon smyga på den romanen igenom." Dagens Nyheter

"Vackert är det, som sagt, och inte gör det något att Ullmanns teman är så välanvända när hon varierar dem så sofistikerat. ... Det dyrbara är helt enkelt finkalibrerad och genomtänkt in i minsta smakfulla detalj." Borås Tidning

"Låt mig säga det med en gång: Det här är en riktigt bra bok. En bok om kärleken som är det mest dyrbara, och ändå det mest svårfångade." Värmlands Folkblad

"Linn Ullmann är sin fars, Ingmar Bergmans, dotter. Det står klart med knivvass skärpa i hennes roman Det dyrbara, där hon pejlar avgrundsdjupen hos vanliga människor och vad skuld kan ställa till med. Och som hon skriver! Språket glöder." Borlänge Tidning

"Ullmann är en skicklig stilist med en osviklig känsla för vardagsrealistiska detaljer." Laholms Tidning

"[Ullmann] är en driven berättare, helt i egen rätt. Skulle man börja spåra litterära arvslinjer skulle nog samtida som Siri Hustvedt och Joyce Carol Oates eller klassiker som Virginia Woolf göra ett mer omedelbart genomslag." Västerbottens-Kuriren


"Linn Ullmann berättar den här gången om en familj i kris, och hon gör det på ett både sofistikerat och vackert sätt." Södermanlands Nyheter


Utländska pressröster:

"Ullmann är en mästare ... Har hon någon gång tidigare varit lika ondskefullt rolig som i denna roman? Jag tror inte det." Politiken, Danmark

"Inte ett ord, inte en mening är överflödiga, språket flyter lätt över sidorna och träffar med en osedvanlig precision. Närmast lågmält, med en bisarr och humoristisk underton, dras vi in i ett ullmannskt universum vi inte vill komma ut ur." Verdens gang, Norge

"Bländande välskriven bok ... Linn Ullmann visar med sin roman att hon har en kristallklar blick för livet i den nordiska familjen, som få andra samtidsförfattare. Det är dyrbart." Berlingske Tidende, Danmark

"Linn Ullmann skriver med den precision och den originalitet som ger romaner liv." Dagbladet, Norge

 

Format: Pocket

Språk: Svenska

Antal sidor: 328

Utgivningsdatum: 2016-09-28

Förlag: Bonnier Pocket

Översättare: Ann Marie Ljungberg

Medarbetare: Acedo, Sara R. (form)

Dimensioner: 177 x 110 x 22 mm

Vikt: 184 g

SAB: Hce

ISBN: 9789174295597

Boken kan beställas på följande URL:

 

 

Det dyrbara av Linn Ullmann