Omertà av Mario Puzo

Omertà av Mario Puzo

Titel: Omertà

Författare: Mario Puzo

Förlag: Norstedts Pocket

översättning: Linné, Björn

Utgivningsår: 2001

Genre: Maffiathriller

ISBN-10: 9172631376

ISBN-13/EAN: 9789172631373

Språk: Svenska

Bindning: Pocket Bok

Format (mm): 178 x 108 x 23

Sidantal: 320

Vikt (gr): 200

 övrig fakta: Använt, men bra skick

Beskrivning:

De gamla maffiafamiljerna i New York har nästan utplånats av FBI. Kvar finns egentligen bara familjen Aprile, ledd av gudfadern Raymonde, som dragit sig tillbaka och lever ett stilla hederligt liv. änklingen Raymonde har tre egna barn som han nogsamt hållit utanför sin maffiaverksamhet. Den som Raymonde har tänkt skall ta över efter honom är hans unge skyddsling Astorre Viola? egentligen son till en nu död maffiagudfader på Sicilien. Astorre lever till synes ett lättingsliv men i hemlighet har Raymonde tränat honom för det krävande uppdraget att bli den nye gudfadern. När Raymonde skjuts ner på öppen gata mitt på Femte avenyn på Manhattan inser hans tre barn att det är Astorre som är Raymondes verklige arvtagare. Nu börjar striden om makten över familjens affärsbanker som är skälet till mordet på Raymonde. Sydamerikanska knarkintressen med förgreningar till maffian behöver bankerna för att tvätta sina pengar. Omertà är sicilianskt kodord för tystnad och heder. Mario Puzo avled 78 år gammal kort efter att han färdigställt manuskriptet sommaren 1999. Boken utkommer i USA och England på försommaren i år.

Om författare:

Mario Puzo (1920-1999) växte upp under fattiga förhållanden i Hell's Kitchen, New York. Han är för alltid förknippad med sina romaner om maffian. Gudfadern (1969) blev hans stora genombrott, som han också omarbetade till filmmanus och belönades för med två Oscars.
Mario Puzo växte upp i området Hell's Kitchen i New York i en siciliansk familj. Under andra världskriget tjänstgjorde Puzo inom US Army Air Forces och var stationerad i östasien och Tyskland. Efter militärtjänstgöringen studerade Puzo vid New School of Social Research, New York och Columbia University, där han tog lektioner i litteratur och skrivande. 1946 gifte han sig med Erika Broske som han fick fem barn med.
Hans första bok, Mörk Arena, gavs ut 1955. Under sitt liv hann Puzo skriva 12 böcker, varav de mest kända var de om den amerikanska maffian. Tillsammans med Francis Ford Coppola skrev Puzo manuset till tre filmer baserade på hans bästsäljare Gudfadern. Filmerna har vunnit flera priser, bland annat en Oscar för bästa manus.
Puzo dog i juli 1999 av en hjärtattack, 78 år gammal, efter att ha färdigställt manuskriptet till sin sista bok Omerta som gavs ut 2000. Sina sista år i livet tillbringade Puzo med att samla material till en bok om familjen Borgia, en av italienska renässansens mäktigaste familjer. Boken vid namn The Family, som aldrig översatts till svenska, färdigställdes senare av kollegan Carol Gino.

 

 Boken kan beställas på fölljande URL:

Omertà av Mario Puzo