Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams

Titel: Liftarens guide till galaxen

Författare: Douglas Adams

Förlag: Månpocket

översättning: del 1-4: Thomas Tidholm, del 5: Nille Lindgren

Originalspråk, originaltitel: Engelska, The hitch hiker's guide to the galaxy. / The restaurant at the end of the universe. / Life, the universe and everything. / So long, and thanks for the fish. / Mostly harmless

Utgiven: 1998

ämne: Utländska berättare, Humor, äventyr, fantasy

ISBN10: 91-7643-369-2

ISBN13: 9789176433690

Språk: Svenska

Bindning: Pocket (POC)

Dimensioner (mm): Bredd:111mm, Höjd:178mm, Djup:46mm

Sidantal: 880

Vikt (gr): 500

Beskrivning:

När Douglas Adams Liftarens guide till galaxen kom på svenska på åttiotalet blev den snart en storsäljare. Många människor som aldrig tidigare skulle kommit på tanken att läsa en science fictionroman älskade bokserien, som till slut skulle komma att bestå av fem böcker. Det hela börjar med att Arthur Dent vaknar en morgon och får reda på att hans hus ska rivas - kommunen ska bygga en motorled. När han beklagar sig för sin kompis Ford Prefect, visar det sig att Prefect är en besökare från en annan planet och att problemet är mycket större än att Arthur plötsligt är på väg att bli bostadslös. Hela jorden ska utplånas av de fruktade Vogonerna för att ge plats åt en hypergalaktisk expressled.

Visst är historierna om deras irrfärder genom universum bland det roligaste man kan läsa, men de är faktiskt inte unika. I själva verket är Adams bara en i en lång rad duktiga sf-humorister. En föregångare är Harry Harrison med sin serie om Stålråttan, The Stainless Steel Rat. Med James Bonds självupptagna säkerhet och Philip Marlowes hårdkokta tuffhet fångar den före detta intergalaktiska bondfångaren Jim Stålråttan deGriez bovar på planet efter planet. Två böcker som både påminner om varandra och om liftarserien är Tales of Pirx the Pilot av Stanislaw Lem och Venus on the Half-Shell av Kilgore Trout (pseudonym för Philip José Farmer). Trout är en figur som då och då dyker upp i Kurt Vonneguts romaner som en misslyckad sf-författare som lever på att sälja sina halvtaskiga berättelser som utfyllnad i porrtidningar. Men det är alltså inte, som många tror, Vonnegut själv som har skrivit Venus on the Half-Shell. Lem är mest känd för att ha skrivit romanen Solaris, som låg till grund för Tarkovskijs film med samma namn, men han är också en duktig satiriker. Berättelserna om Pirx äventyr är ofta minst lika roliga som Adams historier. Det finns till exempel en scen där hjältens rymdskepp går sönder och hamnar i en tidsvirvel. Han kastas fram och tillbaka i tiden och tvingas kämpa om de verktyg han behöver för att laga skeppet med sig själv i flera upplagor.

Innehåll:

Liftarens guide till galaxen 1-5

Liftarens guide till galaxen  7

Restaurangen vid slutet av universum   169

Livet, universum och allting   351

Ajöss och tack för fisken   523

I stolrt sett menlös    677

Om författare:

Douglas Adams, född 11 mars 1952 i Cambridge, Storbritannien, död 11 maj 2001 i Santa Barbara, USA, var en brittisk författare främst känd för verket Liftarens guide till Galaxen, som består av fem böcker, och de två böckerna om den holistiske privatdetektiven Dirk Gently.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail: mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID: mezerah.eshop

 Boken kan beställas på följande URL:

 Liftarens guide till galaxen av Douglas Adams