Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

En pappa dör. En dotter ser tillbaka på deras liv tillsammans. Leif är den lokala fotbollsstjärnan som gifter sig ung och tar jobb på fabriken där både hans pappa och bröder jobbar. Han är en schablon av den manlige arbetaren. Mig äger ingen är Åsa Linderborgs berättelse om sin pappa, om manlighet och klass.
Men i Mig äger ingen växer en annan, mer komplex, bild fram. Åsa Linderborgs pappa är totalt stolt över sitt arbete - men hatar det innerligt, han sköter inte hygienen - men är en pedant i hemmet, han drömmer om socialismen - men föraktar de som organiserar sig. Han är utlevande och drastisk, men också hämmad och blyg. Alkoholen är ständigt närvarande i vardagen.
Med den värkande kroppen full av känslor försöker han lotsa sig själv och sin dotter genom ett snabbt föränderlig folkhem från 1970-talet till i dag.
"Pappas plånbok är stor som en handflata, svart och lätt böjd efter ett liv i bakfickan. Den har börjat ge efter lite i sömmarna och är tung, trots att den nästan är tom. I sedelfacket ligger ingenting, i myntfickan arton kronor och femtio öre. Bakom patientbrickan trängs ett checkhäfte från Nordbanken och ett medlemskort för Metall avdelning 20. Ett skrynkligt tidningsurklipp med statistik över Västerås Sportklubbs bandyframgångar, ett ensamt frimärke med kungen på. I ett av facken gömmer sig ett splitter nytt bankomatkort, inlindad i en lapp med ordet lall och en sifferkod. Det är 99 kronor på kontot. När pappa dog hade han elva dagar kvar till nästa a-kassa. Där ligger också ett litet noteringshäfte för bankärenden som pappa antecknat telefonnummer i. På den första raden står det Åsa och mitt hemnummer. Under med lite kraftigare filtpenna har han skrivit "Sprit" och ett telefonnummer han fyllt i flera gånger. Därefter följer hans storasyster Majken och de andra syskonen, även dem han aldrig skulle fått för sig att ringa. Bästa vännerna Börje och Berit. Sedan en lång rad nummer till Smolken, Skallen, Buster, Ormen, Hoffa, Babben, Blomma, Bella, Britta med rattarna... Lika prydligt antecknad står mammas syster Nina han inte träffat på många år. På ID-kortet står det Leif Boris Andersson, född den 15 februari 1941. Fotot är bra, jag ser att det är han."

Om författare:

Åsa Natasja Linderborg, ursprungligen Andersson, född 20 maj 1968 i Västerås, är en svensk historiker, författare och kulturskribent. Hon utsågs i maj 2009 till kulturchef på Aftonbladet.
Åsa Linderborg växte upp i Västerås som dotter till landstingsrådet och riksdagsledamoten Tanja Linderborg och metallarbetaren Leif Andersson. Genom föräldrarnas engagemang i Vänsterpartiet Kommunisterna kom Åsa Linderborg att intressera sig för politik redan under barndomen och tretton år gammal blev hon medlem i Kommunistisk Ungdom. år 1987 anställdes hon som ombudsman i Kommunistisk Ungdom i Mälardalen. Åsa Linderborg har innehaft politiska förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet i Uppsala kommun.
Åsa Linderborg blev 2001 filosofie doktor i historia vid Uppsala universitet på avhandlingen Socialdemokraterna skriver historia: Historieskrivning som ideologisk maktresurs.
år 2007 utkom Åsa Linderborgs första skönlitterära verk, den självbiografiska barndomsskildringen Mig äger ingen. Boken om en uppväxt i Västerås med en alkoholiserad far blev mycket uppmärksammad och nominerades till Augustpriset. Boken har blivit pjäs på Teater Västmanland, och en fri tolkning av boken har även filmatiserats. Filmen hade biopremiär 8 november 2013.

Om produkten:

Titel: Mig äger ingen

Författare: Åsa Linderborg

Förlag: Bokförlaget Atlas

Utgivet datum: 2008-03-01

Ämne: Biografi

ISBN: 9789173893213

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Dimensioner (mm): 180 x 110 x 20 mm

Sidantal: 294

Vikt (gr): 165 g

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail: mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID: mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:

https://www.mezerah.com//app/module/webproduct/goto/m/m81783533b2956c9b