Min första stjärnbok av Anja Baklien

Min första stjärnbok av Anja Baklien

Sagospäckad faktabok för små stjärnskådare!

I den fjärde boken i serien om naturens underligheter måste läsaren vända näsan mot himlen och spana. Hittar du stjärnbilderna? Kan du bocka av Karlavagnen med Stora Björn? Läs och lyssna till de spännande sagorna från den grekiska mytologin hissna till alla småläskiga inslag och skratta åt stolta gudar krigare prinsessor och monster.

Som alltid vill Anja Baklien inspirera läsarna till att själva ska bege sig ut i naturen och upptäcka. Hon skriver med egna ord om de urgamla sagorna och gör dem lättillgängliga för dagens små. Finurlig kuriosa om himlen och stjärnorna blandas med spännande fakta och lustiga detaljer. Vi får träffa jägaren Orion hästen Pegasus de sju systrarna Plejaderna och deras oxe och många många fler. Vi lär oss hur man hittar stjärnbilderna på himlen hur de – enligt sagorna – hamnade där och hur alla på olika vis är släkt med varandra.

Anja Bakliens lekfulla ton och personliga blick gör hennes serie unik på marknaden där det dessutom länge saknats liknande böcker om stjärnbilder för de små läsarna. Istället för att själv försöka sig på att göra stjärnhimlen rättvisa har hon låtit Johan Egerkrans stå för både sagobilder och bilderna på himlavalvet. Hans mångsidiga humoristiska och detaljtrogna stil passar målgruppen utmärkt.

Min första stjärnbok är en faktabok för nyfikna barn i 5-10-årsåldern. Vi får lära oss mer om stjärnbilder, hur de ser ut, hur vi hittar dem och vilka mytologiska berättelser som ligger bakom de olika stjärnbilderna. Boken innehåller fyra avsnitt, ett för varje årstid (stjärnhimlen ser olika ut beroende på årstid). Min första stjärnbok är en rolig bok att ta med ut på kvällspromenaden (på vinterhalvåret) eller till trädgården en sen kväll. Istället för fågelskådning – varför inte prova lite stjärnskådning? På varje uppslag finns en ruta som man kan kryssa för när man har hittat stjärnbilden på himlen, samt en rad där man kan fylla i datum.

De mytologiska berättelserna är lättlästa och spännande. Det finns en beteckning längst bak med vem som är vem i mytologin (många av karaktärerna återkommer genom boken). Boken innehåller även en faktadel med förklaringar till vad exempelvis planeter, stjärnor, meteorer, svarta hål och ljushål är för något.

Exempel på stjärnbilder i boken är Stora och Lilla björn, Jungfrun, Svanen, Draken, Lejonet och Herakles (Herkules). Berättelserna är fint illustrerade med för mytologi typiskt  formspråk som känns igen från t ex Disneys Herkules från 1997. I boken finns även illustrationer där stjärnbilden lagts ovanpå en vanlig bild för att illustrera hur det var tänkt när bilden fick sitt namn (vissa stjärnbilder är ärligt talat inte särskilt lika det dem symboliserar).

Extra roligt, men kanske lite fusk, är att ta fram Google Sky View-appen i mobiltelefonen (finns till Android) och titta på stjärnbilderna direkt i sitt vardagsrum. Eller varför inte ta fram den som facit om man har svårt att hitta en specifik stjärnbild? Genom appen kan man även se stjärnorna på södra halvklotet som vi här i norr inte kan se under vissa årstider. Själv har jag precis hittat mitt eget stjärntecken Tvillingarna.Min första stjärnbok är en gedigen faktabok i lagom format (alltid redo på kvällspromenaden!) och den innehåller allt värt att veta om stjärnbilder för vetgiriga barn.

Min första stjärnbok

Författare: Anja Baklien

Illustratör: Johan Egerkrans & Evelina Thörnberg

Förlag: B Wahlströms

Antal sidor: 87

ISBN: 9789132157127

Boken kan beställas på:
https://www.mezerah.com//app/module/webproduct/goto/m/m25c986ae314fe4a9