En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson

En kortfattad historik över nästan allting av Bill Bryson

Författare: Bill Bryson

Förlag: Månpocket

översättning: Frederik Sjögren

Originalspråk, -titel: Engelska, A short history of nearly everything

Utgivet datum: 2005-09-01

Genre, ämnesord: Naturvetenskapens historia, Naturvetenskap teknik

ISBN10: 91-7232-000-1

ISBN13: 9789172320000

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Dimensioner (mm): 178 x 110 x 32 mm

Sidantal: 491

Vikt (g): 280 g

 

Beskrivning:

En kortfattad historik över nästan allting är den framstående journalisten och resereportern Bill Brysons försök att förstå allt som har hänt från Big Bang till civilisationens uppkomst - hur vi tagit oss från att inte vara någonting till att bli det vi är.

Vad döljer sig i jordens inre, vad är ett svart hål och var befann sig kontinenterna för 600 miljoner år sedan? Hur har vi fått reda det? På resan genom tid och rum möter läsaren en brokig samling egocentriska och besatta vetenskapsmän och -kvinnor. I sällskap med dessa egensinniga personer tar Bill Bryson oss med på en ögonöppnande odyssé, från makro- till mikrokosmos, och avslöjar världen på ett sätt som de flesta av oss aldrig tidigare upplevt. 

"Jag tvivlar på att det har skrivits en bättre bok för lekmän om naturvetenskap." Sunday Telegraph

"En kortfattad historik över nästan allting verkar förutbestämd att bli en modern vetenskapsklassiker." The New York Times Book Review

En bok om hur allting blev till? universum, jorden, levande organismer och människor. Författaren Bill Bryson har talat med de kunnigaste inom de olika naturvetenskaperna och berättar på ett underhållande och begripligt sätt vad han fått veta om gamla och nya upptäckter. Han förklarar hur gravitationen, relativitetsteorin, kvantfysiken och kvarkarna påverkar oss, han låter oss se rymden inne i en atom, får oss att ana bakteriernas betydelse och förstå något av hur forskarna kommit fram till allt detta.  Naturvetenskapen har en spännande historia. Porträtten av Einstein, Newton, Darwin och andra som gjort avgörande upptäckter gör boken till mycket mer än en resumé över fakta. De ofta mycket heta striderna när nya teorier har lanserats som ifrågasatt eller kullkastat de etablerade bjuder både på svek, mobbing och falska allianser. Därtill bjuds vi på närgångna och oväntade detaljer om männen och kvinnorna som förändrat vår syn på världen.  Följ med på en universell resa genom tid och rum, från makro- till mikrokosmos, följ vetenskapsmäns och kvinnors strävan att förstå hur allt hänger ihop.

 

Innehåll:

Inledning 11

I FÖRLORAD I KOSMOS

1 Hur man bygger ett universum 19

2 Välkommen till solsystem 28

3 Pastor Evans universum 37

II JORDENS STORLEK

4 Alltings mått 49

5 Stenbrytarna 66

6 Vetenskap om tänder och klor, röda av blod 80

7 Grundämnesfrågor 96

 

III EN NY TIDSÅLDER GRYR

8 Einsteins universum 118

9 Den mäktiga atomen 129

10 Att få bort blyet 143

11 Muster Mark's Quarks 153

12 Jorden rör sig 164

 

IV FARLIG PLANET

13 Bang! 177

14 Elden under oss 193

15 Farlig skönhet 207

 

V LIVET SJÄLVT

16 Ensam planet 219

17 In a troposfären 232

18 Det stors blå 244

19 Livets uppkomst 258

20 Den lilla världen 271

21 Livet fortsätter 288

22 Farväl till allt det där 301

23 Livets rikedom 315

24 Celler 333

25 Darwins enastående insikt 342

26 Livets stoff 356

 

VI VÄGEN TILL OSS

27 Isiga tider 375

28 Den mystiska tvåfotingen 388

29 Den rastlösa apan 405

30 Farväl 419

 

Författarens tack 429

Noter 431

Litteratur 461

Register 477

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail: mezerah.eshop@gmail.com

 

Skaype ID: mezerah.eshop

Boken kan beställs på:
https://www.mezerah.com//app/module/webproduct/goto/m/m0694b5235beb0374

Om författare:

 

Bill Bryson är född i USA. Han har arbetat som journalist och resereporter för The Times och The Independent. Numera bor han med sin familj i England och är författare på heltid. Flera av hans böcker omnämns idag som klassiker, bland annat reseberättelserna Anteckningar från en liten ö (Forum, 2000), A Walk in the Woods, Notes from a Big Country och Down Under samt de mer filosofiskt skrivna betraktelserna över engelska språket, Mother Tongue och Made in America.
En kortfattad historik över nästan allting har toppat bestsellerlistorna i både USA och England.