Den flytande elden av Lennart Lidfors

Den flytande elden av Lennart Lidfors

Den flytande elden av Lennart Lidfors

''Hon var kanske elva år där hon satt utanför stormarknaden. Jag kände omedelbart igen henne, fast jag aldrig sett henne förut. Luften blev plötsligt laddad och en rysning for utmed ryggraden på mig. En stund senare var hon spårlöst borta. Föga anade jag att hon mer än tio år senare skulle få ett speciellt inflytande över mitt liv. Då började det med en dröm och en röst som viskade: 'Du har kört fast, släpp blockeringen, sök bortom bergen.' ''
Vinden piskar upp vågorna till vita gäss. Lennart surfar in i lä och tittar sig omkring. Han har seglat vilse. Den skogklädda lilla ön verkar helt öde men stranden är behaglig att vandra på. Plötsligt finns berget där och lockar honom upp på toppen och sedan vidare ner i ravinen. När klyftan öppnar sig blir han stående blickstilla. En grupp människor sitter i en ring på gräset och iakttar honom nyfiket. ''Mitt namn är Jack'', säger en av dem. ''Vi har väntat på dig. Välkommen till tredje gradens undervisning.''
Den flytande elden är en roman om jakten på den hemliga kunskapen och livets mening.
Lennart Lidfors är elektroingenjör, med. kand och fil. kand i psykologi. Han ägnar sig åt forskning med speciell inriktning på kristaller och energitransformation. Tidigare har han skrivit boken Gåvan från stjärnorna. Den flytande elden är en fristående fortsättning på den boken.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail: mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID: mezerah.eshop
Titel: Den flytande elden: En berättelse om livets mening

Författare: Lennart Lidfors

Förlag: Månpocket

Utgiven datum: 1997-09-24

Genre, ämnesord: Skönlitteratur, roman, livsfilosofi, esoterik

ISBN10: 91-7643-464-8

ISBN13: 9789176434642

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Mått (mm): 177 x 110 x 17 mm

Sidantal: 259

Vikt (g): 250 g

Den flytande elden: En berättelse om livets mening

40,00 kr

  • 0,3 kg
  • Available
  • Ships within 1-3 days

Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway

Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway

 

Klockan klämtar för dig av Ernest Hemingway

For Whom The Bell Tolls - Klockan klämtar för dig - är Hemingways största mästerverk. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer.

Huvudpersonen Robert Jordan är amerikan. Han har tagit tjänstledigt från sitt jobb som lektor vid University of Montana och gått med som frivillig för att hjälpa det spanska folket i deras kamp. Romanen utspelas under tre dygn i slutet av maj 1937 medan krigets utgång fortfarande är i högsta grad oviss. Jordan har fått sin order. Han ska ta sig in genom fiendens linjer och ansluta till en grupp partisaner för att med deras hjälp spränga en strategisk bro över en flod. Det är Jordan som är sprängämnesexperten.

Det sägs att Hemingway delvis baserade romanens partisangrupp på en verklig grupp. Det är tänkbart och kan vara intressant att diskutera - men frågan om i vilken mån bokens gestalter har verkliga förebilder är inte viktig. Det viktiga är att författaren med en sådan fantastisk närvarokänsla har lyckats återge stämningen, villkoren, den splittrade tillvaron i detta bittra inbördeskrig, de desperata striderna mot alla odds.

Partisangruppen som Jordan förenas med är en brokig skara. Ledaren Pablo har sin heroiska tid bakom sig. Nu har han blivit elak, cynisk och uppgiven. Hans kvinna Pilar är en grandios och hetlevrad matrona, orädd för alla och ful i mun som en sjöman men varm som en glödbädd i hjärtat, på många vis är hon den egentliga ledaren. Här finns den vilt svärande Agustín, den tålmodige Fernando, bröderna Primitivo och Andrés, och Pablos bror Eladio. Och här finns Maria.

Maria var under transport från ett fångläger när gruppen sprängde tåget hon färdades med. I tumultet plockades hon upp och togs med, befriades. Hon plågas av sina minnen, minnena av de hemska saker som fascisterna gjort med henne. När hon transporterades från fånglägret hade hennes huvud just rakats, sen dess har hennes vackra gyllenbruna hår börjat komma tillbaka, nu är det "lite längre än pälsen på ett bäverskinn".

Marias och Roberts intensiva kärlek under dessa tre dramatiska och ödesdigra dygn är romanens själva mittstråk och tillhör i sin skira hoppfullhet världslitteraturens allra vackraste kärlekssagor.

En bok inom Klassisk skönlitteratur

Format: Pocket

Språk: Svenska

Antal sidor: 493

Utgivningsdatum: 1977

Upplaga: 1

Förlag: Forum

Översättare: Thorsten Jonsson

Dimensioner: 185 x 114 x 28 mm

Vikt: 500 g

ISBN: 91-37-03666-1

Omförfattare:

Ernest Miller Hemingway, född 21 juli 1899 i Oak Park i Illinois, död 2 juli 1961 i Ketchum i Idaho (självmord), var en amerikansk författare och journalist. Han debuterade 1925 och erhöll Nobelpriset i litteratur 1954. Under sin livstid publicerade Ernest Hemingway sex romaner, lika många novellsamlingar och två fackböcker. Ytterligare tre romaner, fyra novellsamlingar och tre fackböcker gavs ut postumt. Hemingway är känd för att hushålla med orden och använda många underdrifter samt för att skapa trovärdiga litterära figurer. Flera böcker är idag klassiker i den amerikanska litteraturen. Han var gift fyra gånger, farfar till Mariel Hemingway och Margaux Hemingway och morfars far till modellen Dree Hemingway. Han hade barnen Jack, Patrick och Gregory (som senare kallade sig Gloria).

Ernest Hemingway växte upp i Oak Park utanför Chicago i den amerikanska delstaten Illinois. Efter high school arbetade han som journalist. Under första världskriget tjänstgjorde han som ambulansförare för AFS Interkulturell Utbildning (numera en utbytesorganisation) och romanen Farväl till vapnen baseras på Hemingways egna erfarenheter av kriget. Han sårades allvarligt och återvände inom kort till USA. Tillsammans med sin första fru flyttade Ernest Hemingway till Paris år 1922 och arbetade där som utrikeskorrespondent. Makarna umgicks med utländska modernistiska författare och artister som kallades den förlorade generationen. Bekantskapen påverkade Hemingways skrivande. Debutromanen Och solen har sin gång översattes till svenska år 1926.

Farväl till vapnen brändes under bokbålen runt om i Nazityskland 1933.

Som korrespondent bevakade Hemingway det spanska inbördeskriget. Därefter skrev han Klockan klämtar för dig (1940). Under andra världskriget följde Hemingway de allierades invasion vid Normandie på Dagen D. Han närvarade också vid befrielsen av Paris.

År 1952 publicerade Ernest Hemingway romanen Den gamle och havet. En kort tid därefter överlevde han ett flyghaveri under en safari i Afrika. Skadorna från olyckan medförde hälsoproblem och periodiska smärtor under resten av hans liv. San Francisco de Paula utanför Havanna på Kuba och Key West i Florida var länge Hemingways hemorter. År 1959 flyttade han till Ketchum i Idaho där han begick självmord den 2 juli 1961.

For Whom The Bell Tolls - Klockan klämtar för dig - är Hemingways största mästerverk. Det är romanen framför alla andra om det spanska inbördeskriget. Om hur det var, om hur det kändes för partisanerna som stred på liv och död för sin frihet mot general Francos tungt rustade Hitler- och Mussolinistödda arméer.

60,00 kr

  • 0,5 kg
  • Available
  • Ships within 1-3 days

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Brott och straff har kallats världens mest berömda roman.

Den är också en av världens mest lästa böcker.

50,00 kr

  • 0,4 kg
  • Available
  • Ships within 1-3 days

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij

Beskrivning:

Brott och straff har kallats världens mest berömda roman. Den är också en av världens mest lästa böcker. Den kom ut 1866 och alltsedan dess har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom Petersburg.

Brott och straff har kallats "världens mest berömda roman" och är en av världens mest lästa böcker. Sedan den kom ut 1866 har hundratals miljoner läsare följt den fattige studenten och mördaren Raskolnikov på hans febervandring genom S:t Petersburg.

"Den är än i dag ansedd vara den största kriminalromanen. Han blandar psykologisk insikt och människors utsatthet med en mycket rafflande intrig." Expressen

En nyöversättning till svenska har länge varit efterlängtad. Hans Björkegrens tolkning av romanen är genomgripande och har gjorts i samarbete med sovjetiska experter.

Titel: Brott och straff

Författare: Fjodor Dostojevskij

Förlag: Wahlström Widstrand

Översättare: Hans Björkegren

Originalspråk, -titel: Ryska, Преступление и наказание

Utgiven datum: 1982

Genre, ämnesord: Klassiker, filosofi, mord, psykologi, religion, spänning

ISBN10: 91-46-14066-2

ISBN13: 9789146140665

Språk: Svenska

Bindning: Pocket

Mått (mm): 177 x 110 x 34 mm

Sidantal: 633

Vikt (g): 320 g

Pris (SEK): 50 SEK

övriga fakta: Begagnad, normalt skick

Utdrag ur boken:

Prata på för all del, men prata på med egna ord - och jag skulle kunna kyssa dig för det. Att prata strunt med egna ord är ju nästan bättre än att tala sanning med andras. I första fallet är man människa, i andra fallet är man en papegoja. Sanningen ränner inte sin väg, men livet går lätt att mista. (Sida 238, del 1)

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:  mezerah.eshop@gmail.com

 

kaype ID:  mezerah.eshop

Om författare:

 

Den ryske författare Fjodor Dostojevskij (1821-1881) växte upp i en fattig familj i Moskva. Under sitt liv var han verksam bl.a. som militär, redaktör och kartograf. Han är mest känd för verk som Idioten, Bröderna Karamazov och Brott och straff.

Dostojevskij debuterade med Arma människor (1846), även utgiven under titlarna Fattiga stackare och Fattigt folk. Den mottogs som en med stor entusiasm som en samhällskritisk roman i Gogols anda. Samma år gavs också Dubbelgångaren ut, en studie i en personlighets gradvisa och obevekliga sönderfall, där huvudpersonen hittar en dubbelgångare som är mer framgångsrik än han själv. Båda verken var tydligt påverkade av Nikolaj Gogols Petersburgberättelser och Dostojevskij omnämns som litterärt geni och Gogols efterträdare.

Novellen Herr Prochartjin (1846) trycktes i Fosterländska annaler och kan liknas vid Gogols kända novell Kappan (1842). Novellen blev censurerad och flera avsnitt ströks. Den gillades inte av kritikerna. Senare, i Brott och straff, låter han en karaktär påpeka Gogols extraordinära perceptionsförmåga och i Idioten beskriver han med varma ord Gogols extremt träffande personlighetstyper.