Affairen vid Ratan av Björn Holm

Affairen vid ratan av Björn Holm

Titel: Affairen vid Ratan

Författare: Björn Holm

Förlag: Wahlström Widstrand

Upplaga: 1

Utgiven datum: 2004-06-18

Genre, ämnesord: Svensk skönlitteratur, historisk roman, 1800-talet, Västerbotten, Krig

ISBN10: 91-46-21047-4

ISBN13: 9789146210474

Språk: Svenska

Bindning: Pocket Bok

Dimensioner (mm): 110 x 178 mm Ryggbredd: 23 mm

Sidantal: 394 sidor

Vikt (g): 202 g

Beskrivning:

Det är högsommar i Sverige år 1809. Bataljonspredikant Ehrnfred Gravallius och officershustrun Katrin Servenius befinner sig ombord på varsitt fartyg med destination Umeå, som belägrats av den ryska hären.  De kommer båda att gå till historien för sina insatser under detta det sista krig som utkämpas på svensk mark; den ena som vår förste krigskorrespondent och den andra som den första svenska kvinna som belönats för tapperhet i fält.  I sin dramatiska roman om kriget som slutgiltigt satte punkt för Sveriges stormaktstid väver Björn Holm skickligt samman ett imponerande historiskt material med nerv och ångande realism.

Om författare:

Björn Holm, skorpion, född den 3 november 1946 i Stockholm, son till en brandchefsson, filmproducenten åke, och en städerskedotter, hemmafrun Astrid.
Efter väg- och vatteningenjörsexamen vid Solna Tekniska Gymnasium och ett år som tidsstudieman i Bergen, Norge, påbörjade Holm studier vid Journalisthögskolan i Stockholm 1969 och utexaminerades 1971. Efter några veckor på A1 i Linköping utdömdes han som soldat och anställdes i augusti 1971 på Expressen som redigerare/reporter.
Ett otal layoutade sidor och tusentals artiklar senare - representerande tidningens samtliga avdelningar utom sporten - slutade Holm 1989 på egen begäran efter 17,5 års anställning. Med ett tämligen fett avgångsvederlag på fickan övergick han till journalistisk frilansverksamhet i frun Lotta Mellbergs bolag Skånska Ord och haver så förblivit.
Sedan några år fördelas arbetsåret i princip enligt följande: september till mars romantillverkning och artikelskriveri, mars till september utomeuropeiska reportageresor (främst industrijournalistik med svensk anknytning i Asien och Afrika), förberedelser för bokskrivandet (arkiv och bibliotek) samt allmänt vegeterande i huvudstaden och i Frankrike. Stora delar av året tillbringas nämligen i S:t Martin, Provence, vilket är möjligt tack vare modern datorteknik.
Dessemellan tillverkas diverse produkt- och informationstidningar inom ramen för Skånska Ord (Lotta är medicinreporter) och Holm är också behjälplig med diverse synpunkter inom det av frun nystartade informationsbolaget Multimedia, som nyligen börjat medicinsk infoverksamhet på Internet.
Intressen: de tre ungarna Ludde, Lova och Leo, svensk och europeisk historia, segling och sjöfart, utvecklingen i EU, nya långfilmer och off-pist-skidåkning.
är: gårdvar vicevärd på adressen Götgatan 35, notorisk ölburks- och skyltsamlare, inbiten plastmodellbyggare, road av såväl data- som rollspel och spelar femsträngad banjo, gitarr och mandolin.
Har: träffat Ulf Lundell på Gotland före "Jack", knuffats med polisen såväl vid almarna i Kungsträdgården 1971, under Vietnamdemonstrationer samt vid ockupationen av Mullvaden på Söder 1978, skrivit en positiv recension av Kjell E. Genbergs bok "En främling - nånting", skakat tass med diverse nobelpristagare, politiker, generaler, städat upp ansiktet på en djupt sovande Lars Forssell under en formell mottagning i DN-huset, serverat vid en kungamiddag på Gripsholms slott, klättrat i berg, hoppat fallskärm och dykt på gamla vrak i Stockholms skärgård.
Avskyr: pedanteri, översitteri, förmyndarskap, byråkrati, slipseri samt selleri.
älskar: rioja-vin, ostron, sill à la Russe, doften av varm regnblöt asfalt i storstaden, blommande lindar, att sitta under platanerna i Aix och dricka kaffe - och att skriva

Relaterade URL:

http://www.svd.se/underhallande-historisk-skrona

 

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:
e-mail: mezerah.eshop@gmail.com
Skaype ID: mezerah.eshop

Boken kan beställas på följande URL:

Affairen vid Ratan av Björn Holm