Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Timmarna av Michael Cunningham

Timmarna av Michael Cunningham

Timmarna

Timmarna av Michael Cunningham

Titel:

Timmarna

Författare:

Michael Cunningham

Förlag:

Albert Bonniers

Översättare:

Rebecca Alsberg

Formgivare:

Jan Biberg

Originalspråk, -titel:

Engelska, The Hours

Utgiven datum:

2001-08-24

Genre, ämnesord:

Roman / Utländsk skönlitteratur

ISBN:

91-0-010249-0

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Mått (mm):

Bredd: 110 mm, Höjd: 178 mm, Djup: 16 mm

Sidantal:

232 sidor

Vikt (g):

140 g

Pris (SEK):

40 SEK

Beskrivning:

I sin succéroman Timmarna berättar Michael Cunningham om en dag i tre olika kvinnors liv.

Den första av dem är författarinnan Virginia Woolf, som en morgon 1923 hittar inledningsmeningen till sin nya roman: Mrs Dalloway sade att hon skulle köpa blommorna själv. Hon skriver intensivt i ett par timmar innan hon lägger ifrån sig pennan. Huvudvärken ligger hela tiden på lur, den som kan växa tills allt blir ett bländande sken och hon börjar höra röster.

Den andra kvinnan är förlagsredaktören Clarissa Vaughan, som en morgon 1998 i New York går ut för att köpa blommor till festen som hon på kvällen ska ha för sin nära vän Richard, en känd poet som nu är döende i aids, för att fira att denne fått ett prestigefyllt litterärt pris. Liksom mrs Dalloway i Woolfs roman hinner Clarissa under dagens lopp reflektera mycket över sitt liv och de människor som betytt något för henne, inte minst Richard.

Den tredje kvinnan är hemmafrun Laura Brown, som en morgon 1949 i en av Los Angeles förorter börjar läsa Mrs Dalloway. Hon blir så gripen av romanen att hon försummar att uppvakta sin man, som fyller år. Laura bestämmer sig för att som gottgöra saken genom att baka en födelsedagstårta tillsammans med sin lille son Richie. Men medan de gör det börjar hon alltmer ifrågasätta sitt äktenskap och sin tillvaro.

Timmarna är en alltigenom mästerlig roman som lyckas binda ihop tre kvinnoöden så att de speglar och griper in i varandra på högst oväntade vis. Boken lyckas visa att liv och litteratur hänger samman och att en enda dag i en människas liv kan betyda allt.

För Timmarna belönades Cunningham med både 1999 års skönlitterära Pulitzerpris och PEN/Faulkner Award. Romanen har också blivit en hyllad film med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i huvudrollerna.

Om författare:

MICHAEL CUNNINGHAM (f. 1952) är författare till en rad kritikerhyllade och prisbelönta romaner. Han bor i New York och anses idag vara en av Amerikas främsta författare.

Fakta: Michael Cunningham

Född: 1952 i Cincinnati, USA.

Bor: I New York.

Familj: Sambo med Ken Corbett.

Bakgrund: Växte upp i Pasadena i Kalifornien i ett tryggt hem utan litterära traditioner. Upptäckte läsandets magi i 16-årsåldern och bestämde sig några år senare för att satsa på skrivandet. Hans första alster var noveller som publicerades i Atlantic Montly och Paris Review. 1998 kom romanen "Timmarna" som gav honom Pulitzerpriset och Pen/Faulkner-priset. Den blev senare en film, med Nicole Kidman, Meryl Streep och Julianne Moore i rollerna.

Mamma inspirerade: Inte bara Virginia Woolf inspirerade till "Timmarna". Michael Cunningham vävde också in sin egen mammas historia i boken. Hon blev dock inte så glad som han hade hoppats på över porträttet av den deprimerade hemmafrun Laura Brown. "Jag ville berätta att hennes liv var viktigt nog att skriva en roman om. Men hon fastnade på de ofördelaktiga detaljerna, allt det där som kändes som små förräderier."

Michael Cunningham är författare och universitetslärare. Han föddes 1952 i Cincinnati, Ohio och växte sedan upp i Los Angeles, men bor numera i New York. För sitt författarskap har han tilldelats en rad litterära utmärkelser, däribland Pulitzerpriset och PEN/Faulkner Award för Timmarna (The Hours, 1998), som även har blivit filmatiserad under samma namn. Filmen fick en Oscar och åtta Oscarnomineringar.

1984 romandebuterade Michael Cunningham med Golden States, men sitt riktiga genombrott fick han 1991 med sin andra roman Ett hem vid världens ände (A Home at the End of the World). För den svenska publiken introducerades han med Kött och blod (Flesh and Blood, 1995).

Han har även publicerat noveller i diverse tidningar och tidskrifter, däribland The Atlantic Monthly, Redbook, The New Yorker. 1989 valdes hans berättelse "White Angel" till bästa amerikanska novell.

Utdrag ur boken:

Jag har inte tid att gå närmare in på mina planer. Jag borde berätta en hel del om The Hours & min upptäckt; om hur jag gräver undebara grottor bakom min romanfigurer; jag tror att det ger precis det jag vill ha; mänsklighet, humor, djup. Tanken är att grottorna är förbundna med varandra, & de bringas i dagen just här och nu.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 Michael Cunningham
Partno: Description: Price: Qty:
14040137 Timmarna av Michael Cunningham 42,00 SEK/st

Back

right