Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Sanditon av Jane Austen

Sanditon av Jane Austen

Sanditon

Sanditon av Jane Austen

Titel:

Sanditon

Författare:

Jane Austen och en annan dam

Förlag:

Månpocket

Översättning:

Sonja Bergvall

Originalspråk, -titel:

Engelska, Sanditon

Utgiven datum:

1998

Genre, ämnesord:

Roman

ISBN10:

91-7643-409-5

ISBN13:

9789176434093

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Dimensioner (mm):

178 x 108 x 19 mm

Sidantal:

263

Vikt (g):

150 g

Pris (SEK):

45 SEK

Beskrivning:

En lycklig olycksdag kör herrskapet Parker sönder sin vagn. Men familjen Heywood tar väl hand om dem. Bekantskapen resulterar i att Charlotte Heywood, familjens kloka äldsta dotter, blir bjuden att följa med hem till familjen Parker i Sanditon. Det är en plats som håller på att växa till en fashionabel badort och som Parker anser bör bli ännu större. I Sanditon möter vi ortens societet, en grande dame, hennes brorsbarn och den unga sällskapsdamen. Badgäster anländer, bl a mr Parkers syskon, tre hypokondriker och en elegant ung herre, Sidney Parker. Sällskapet går på bibliotek, dricker te i testugorna, gör visiter, badar från badvagnar, promenerar och åker på utflykter. Med andra ord lever man ett äkta Austenskt liv. Inte minst viktigt är att de unga damerna letar efter lämpliga äkta män och vice versa. Man drömmer om att likt diktens hjältar enlevera den vackraste. Intrigerna avlöser varandra i konkurrensen om den skönas gunst. Men efter diverse missförstånd slutar allt lyckligt, den sanna kärleken triumferar. - Det finns två uppgifter på vem "en annan dam" är, dels Anne Telscombe, dels Marie Dobbs. I vilket fall som helst så hann inte Jane Austen avsluta sin roman innan hon dog utan den avslutades av "en annan dam". "Jane Austen påbörjade romanen 1817, samma år som hon dog. Tolv kapitel hann hon skriva. Marie Dobbs, alltså den person som döljer sig bakom benämningen »en annan dam«, färdigställde romanen och den gavs för första gången ut 1975" .

Om författare:

Jane Austen, född 1775 i Hampshire, var prästdotter och levde större delen av sitt liv inom familjekretsen. Hon började skriva tidigt men det dröjde innan hennes romaner gavs ut. "I grunden tror jag att det var Jane Austens smala lycka att hon blev refuserad i ungdomen: när hon till sist - äntligen - blev utgiven var hennes romaner genomarbetade, mogna", skriver Vivi Edström i sin bok Livets gåtor (2009) om Jane Austen.

1809 flyttade Austen tillsammans med sin mamma och syster till byn Chawton i Hampshire. Det var där hon skrev eller färdigställde alla de stora romanerna - Förnuft och känsla, Stolthet och fördom, Mansfield Park, Emma, Northanger Abbey och Övertalning - innan hon blev sjuk och avled 1817, ännu inte fyllda 42 år.

Hennes romaner har blivit omtyckta dels för sin humor och sin lätta ironi, dels för att de upplevts som så verklighetstrogna skildringar av Austens egen tid. Men de präglas också av ett underliggande allvar och en allmängiltighet som gjort dem tidlösa. Alla hennes stora romaner har blivit filmatiserade. Bland dem utmärker sig Förnuft och känsla med Emma Thomson och Hugh Grant och tv-versionen av Stolthet och fördom med Colin Firth och Jennifer Ehle.

Jane Austens romaner:

Förnuft och känsla (1811, på svenska1959) Stolthet och fördom (1813, på svenska 1920) Mansfield Park (1814, på svenska 1999) Emma (1816, på svenska 1857, nyöversättning 2010) Northanger Abbey (1818, på svenska 1993) Övertalning (1818, på svenska 1836) Som tonåring skrev hon brevromanen Lady Susan, som inte gavs ut förrän 1871. När hon avled hade hon hunnit skriva 11 kapitel på en roman som senare gavs ut av familjen under titeln Sanditon. Till sommaren 2010 gav Albert Bonniers Förlag ut Emma i en nyöversättning av Rose-Marie Nielsen.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:         mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:   mezerah.eshop

 Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen
Partno: Description: Price: Qty:
14040098 Sanditon av Jane Austen 48,00 SEK/st

Back

right