Top list
Products   » Swedish Books » Filosofi » Product

Så talade Zarathustra av Friedrich Nietzsche

Så talade Zarathustra av Friedrich Nietzsche

Så talade Zarathustra av Friedrich Nietzsche

Titel:

Så talade Zarathustra

tolkning av Wilhelm Peterson-Berger baserad på en översättning av Albert Eriksson

Författare:

Friedrich Nietzsche

Förlag:

Albert Bonniers Förlag

Översättare:

Albert Eriksson

Originalspråk, -titel:

Tyska, Also sprach Zarathustra

Utgiven datum:

1999

Genre, ämnesord:

Filosofi, moral

ISBN10:

91-0-056965-8 

ISBN13:

0789100569655

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Mått (mm):

110 x 180 x 20 mm

Sidantal:

295 sidor

Vikt (g):

200 g

Pris (SEK):

50 SEK

Övrig fakta:

Begagnad, normalt skick , Begagnad, mycket bra skick

Beskrivning:

Så talade Zarathustra eller Sålunda talade Zarathustra (tyska: Also sprach Zarathustra), med undertiteln En bok för alla och ingen (Ein Buch für Alle und Keinen), är en skrift av den tyske filosofen Friedrich Nietzsche uppbyggd av fyra delar skrivna mellan 1883 och 1885. Mycket av verket hanterar idéer som "den eviga återkomsten av det samma", parabeln om "Guds död", och "profetian" om övermänniskan, som först introducerades i Die fröhliche Wissenschaft.

Beskriven av Nietzsche själv som "det djupaste som någonsin skrivits" är boken en tät och esoterisk essä om filosofi och moral med en fiktiv protagonist vid namn Zarathustra. En central ironi i texten är att Nietzsche härmar stilen i Bibeln för att presentera idéer som är fundamentalt motsatta kristna och judiska moraliska värderingar och traditioner. Mirjam Tapper har i sin bok "Den blonda besten hos Nietzsche - Lou Salomé" (2008) visat hur Nietzsches förälskelse i författarinnan Lou Salomé under tiden för skrivandet av Also sprach Zarathustra har resulterat i att han krypterat in sina upplevelser med Salomé i delar av texten i sin bok.

Den tyske kompositören Richard Strauss skrev en tondikt, "Also sprach Zarathustra", efter Nietzsches verk.

Om författare:

Friedrich Wilhelm Nietzsche, född 15 oktober 1844 i Röcken vid Lützen i Preussen, död 25 augusti 1900 i Weimar i Sachsen-Weimar-Eisenach, var en tysk filosof, författare och klassisk filolog.

Nietzsche var initialt influerad av bland andra Arthur Schopenhauer, Richard Wagner och Charles Darwin vilka han senare tog kraftigt avstånd från. Han är kanske mest känd för sin idé om övermänniskan och som kristendomens vedersakare – ett av hans mest berömda citat är "Gud är död" (Så talade Zarathustra, I:1). Han förordade en estetisk kultur som ersättning till den kristna självuppoffringen och humanismens moral, varmed han lanserade distinktionen mellan apolloniska och dionysiska ideal. Vetenskapen blev ett av de ämnen han kritiserade hårdast då den hade dödat religionens ursprungliga spirituella betydelse för människan och den romantiska verklighetsflyende konsten. I etiskt hänseende betraktas Nietzsche som grundaren av värdenihilismen och definierade viljan som en vilja till makt.

Under slutet av Nietzsches liv blev hans filosofi på modet. Detta användes i Nazityskland trots Nietzsches avsky för antisemitismen, men han är även en viktig influens till Max Weber, Sigmund Freud, Ernst Jünger, Martin Heidegger, Le Corbusier, Wittgenstein, August Strindberg, Derrida, Lyotard, Sartre, Michel Foucault, Per Hüttner och Gilles Deleuze. Själv slutade han sina dagar som sinnessjuk.

Samtida med romantiken var Nietzsches filosofi till en början påverkad av den tankeströmningen, men när den trängdes undan av realismen och positivismen, blev han med tiden en av romantikens häftigaste kritiker. Han blev en av de viktigaste föregångarna till existentialismen och inspiratör till konstnärer under modernismen och senare.

Relaterade URL:

http://www.nietzschesource.org/

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 Titelsidan på den första utgåvan

Friedrich Nietzsche
Partno: Description: Price: Qty:
14160002 Så talade Zarathustra av Friedrich Nietzsche 54,00 SEK/st

Back

right