Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Min barndom; Ute i världen; Mina universitet av Maksim Gorkij

Min barndom; Ute i världen; Mina universitet av Maksim Gorkij

Min barndom; Ute i världen; Mina universitet av Maksim Gorkij

Beskrivning:

Titel:

Min barndom; Ute i världen; Mina universitet

Författare:

Maksim Gorkij

Översättning:

Ellen Rydelius och E. Weer reviderad av Staffan Dahl

Originalspråk:

Ryska

Förlag:

Forum

Utgivningsår:

1985

Ämne:

Roman, en bild av ryska liv i slutet av 1800-talet.

ISBN:

91-37-08780-0

Språk:

Svenska

Bindning:

Inbunden

Format:

235 x 157 x 55 mm

Sidantal:

222 + 344 + 141

Vikt (gr):

900

Pris:

150 SEK

Handling:

Samovaren sjunger, fingrarna rör sig snabbt över gitarren och minnen vaknar. Livet är grymt och obarmhärtigt. Livet är det skönaste av allt. Som flodens vatten flyter förbi speglande världen, så flyter livet förbi den lille pojken i Gorkijs självbiografi Min barndom. Det är den ryska fattigvärlden sedd genom barnets ögon som han mästerligt frammanar. Min barndom som utkom 1913 är berättelsen om de första tio levnadsåren innan Gorkij gav sig ut ensam i världen. Boken tillhör idag världslitteraturens klassiker.

Maksim Gorkij, 1868-1936, vars författarskap sträckte sig över fyra decennier, tog sin utgångspunkt i de fattigas levnadsvillkor i Ryssland. Hans berättelser utspelar sig från slutet av Tsarväldet till de första två decennierna av den ryska revolutionen.

En självbiografisk roman av Maksim Gorkij. Gorkij berättar och beskriver sitt liv i 13-14-års åldern, han går från barn till vuxen på olika arbetsplatser. Hans mor lever med sin mormor som senare försöker skaffa försörjning till honom via mer välbärgade släktingar, tristess, inskränkthet och massa arbete väntar. Huvudpersonen bestämmer sig för att ge sig ut i världen. Han knogar på en båt, i en ikonaffär och dito fabrik (alltså där man målar ikoner), han är uppassare för att sedan få en form av övervakarroll i en släktings (han kallar genomgående släktingen för chefen) firma. Han ska se till att hantverkarna och deras arbetare inte själ byggmaterial, det gör de ändå. Samtidigt läser huvudpersonen mycket, allt han kommer över. Det är ett sätt för honom att förstå världen, och fly från den. Boken består till stor del av människoskildringar, människor som diskuterar och gör mer eller mindre kloka utläggningar. Huvudpersonen lär sig förstå hur världen fungerar. Världen verkar upp och ner, det känns som om allt står still, som att människor borde vara värda något bättre. Livet måste vara mer än främst tristess och arbete. Och varför envisas de fattiga människorna med att slå på varandra?
Boken utspelar sig i slutet av 1800-talet.

Tredje delen i Maksim Gorkijs självbiografiska trilogi om livet i Ryssland under slutet av 1800-talet. Huvudpersonen går in i vuxenlivet. Boken handlar om arbeten, platser, natur men framförallt möten med människor, historier, diskussioner och handlingar. Gorkij drar till staden vid Volga med hopp om att kunna studera på Universitetet. Planerna skiter sig och han börjar knoga på ett bageri/hemlig möteslokal. Han kommer i kontakt med radikala studenter, deltar i diskussioner, studiecirklar, läser. Ser upp till men kommer att ifrågasätta studenterna. Drar vidare till en mindre by tillsammans med en radikal som söker organisera bönderna. Jobbar i hans butik samtidigt som han läser, diskuterar, studerar. Huvudpersonen möter nya människor, får nya insikter. Men frågorna är de samma. Varför slår nedtryckta människor på varandra, varför accepterar folk all denna skit, varför är livet så här?

Om författare:

Maksim Gorkij (Максим Горький), pseudonym för Aleksej Maksimovitj Pesjkov (Алексей Максимович Пешков), född 28 mars, 1868 i Nizjnij Novgorod, död 18 juni, 1936 i Moskva, var en rysk författare. "Gorkij" betyder "den bittre". Han var en av arbetarförfattarnas främsta företrädare och grundare av socialrealismen som litterär stil.

 
Partno: Description: Price: Qty:
140428 Min barndom; Ute i världen; Mina universitet av Maksim Gorkij 160,00 SEK/st

Back

right