Top list
Products   » Swedish Books » Resor & Geografi » Product

Insh' Allah! (Om Gud vill) av Maud von Rosen

Insh' Allah! (Om Gud vill) av Maud von Rosen

Maud von Rosen

Insh' Allah! (Om Gud vill) av Maud von Rosen

Beskrivning:

Titel:

Insh' Allah!

Undertitel:

(Om Gud vill)

Upplevelse och äventyr under en resa i Persian

Illustrerad med 91 fotografier, tagna av författarinnan

Författare:

Maud von Rosen

Förlag:

Lars Hökerbergs Bokförlag

Upplaga:

Fjärde

Utgivningsår:

1935

Ämne:

Upplevelser och äventyr under en resa i Persien.

Språk:

Svenska

Bindning:

Häftad

Format (mm):

245 x 162 x 28

Sidantal:

364

Vikt (gr):

900

Pris (SEK):

300

Övrig fakta:

Insh' Allah! har översätts från svenska till engelska av om Evelyn C. Ramsden: Persian Pilgrimage : Being the story of a journey through Persia with its experiences and adventures, London : Hale, 1937.

Beskrivning:

Överallt i Persien vann Maud von Rosen vänner, och var hon kom under sin långa, händelserika resa öppnade sig hem och hjärtan för hennes varma, vakna och levnadsfriska person. Det finns humor och livsglädje, det finns stämning och högtid i denna bok om det gamla Persien och det nya Iran.

 

Maud von Rosen umgås här med prinsar, rider ut på jakt, bevistar fina tebjudningar och går på uppsluppna fester (notera champagneflaskan som står nedstucken i snön vid hennes fötter och glaset hon håller i hand).

Vem var hon egentligen? Den där Maud von Rosen som utgav sig för att vara svensk journalist och som på egen hand begav sig till Persien/Iran och Teheran under tidigt 1930-tal?

Hon som sedan publicerar skildringen Insha’Allah där hon obesvärat skriver om sina olika möten med en rad världsvana persiska män som introducerar henne till det verkliga Persien/Iran bakom alla kulisser och slöjor.

Hon omnämns i boken bara i tredje person som den ”svenska grevinnan” och skriver i en bisats vara mor till tre döttrar, men var de är? eller om det fanns en man någonstans? får vi aldrig veta!

Hon samtalar här med mullor om ”Muhammedanernas” syn på kvinnor, besöker dervischer och låter sig omslutas av opiumrök. Hon ser barn i arbete, kvinnor i extrem fattigdom och prostitution och bjuder, med sin öppna blick, in till förståelse.

Just det faktum att boken skrevs före andra världskriget, Hitler nämns i en bisats, när hon kortfattat beskriver sin tågresa ned till Persien via Ryssland, eftersom de judiska läkare som fanns med på resan inte kunde åka genom Tyskland, är speciellt intressant. Och man inser att den kultur och de speciella konflikter som i dag råder i regionen är uråldriga.

 

Maud von Rosen på den häst som Mullah Mohammed Ali skänkte till henne och som han lovade ”alltid kommer att stå sadlad uppe i bland bergen i det fall hon skulle återvända” i distriktet Backtiari.

Men vi skönjer också att den förståelse med vilken vi i dag ser på världen – inte nödvändigtvis är så befriad från den eurocentrism europierna ofta kanske tror de lämnat därhän. Snarare märker man här att deras öppna och multikulturella utblick i själva verket är genomsyrad av västerländska ideal, ett von-oben-skap med en rad förutfattade meningar om den andre.

Visst, hon umgås här med prinsar, rider ut på jakt, bevistar fina tebjudningar och går på uppsluppna fester. Hon ikläder sig chador och besöker ”kvinnornas stad” (varpå hon lyckas trampa på chadorfållen och finner sig stående i blott sina ”snygga västerländska underkläder”). Ja, en smått erotisk underton ledsagar oss faktiskt genom hela hennes resa.

Men samtidigt visar hon också det Persien/Iran som just då håller på att födas, motsträvigheten i den gamla världen som inte vill låta sig påverkas av västerländska idéer. Maud von Rosen beskriver här insiktsfullt den konflikt hon ser uppstå i brytpunkterna mellan det gamla och det nya.

Innehåll:

Den allmänna meningen

9

Så mötte jag Orienten

22

Mitt första äventyr i Tehran

38

En perserna mentalitet

50

Mohammed Khans middag

67

En solnedgång

94

Kärlekens många sidor

108

Vad ansåg Mohammed om himlen och helvetet

128

Mullah Mustafa förklarar Mohammeds praktiska filosofi

139

Mannen har makten över kvinnan trots Mohammed

152

På sjukhus

165

Min tjänare Ali Asghar

189

En snöstorm

204

Brokigt liv bland bergen

217

Med järnvägsdirektör och f.d. rövare

230

Så lätt blev jag lurad

258

Mot Isphahan

272

Dervischerna

286

En omskärelse

301

En natt i Isphahan och en morgon i bil

318

Jakter i Backtiari

335

Farväl Persian

348

Karta

364

Om författare:

Det finns knappast någon information att uppbringa i dag om Maud von Rosen, denna smått fantastiska kvinna det finns inga bilder, hon finns inte ens i Adelskalendern!

Länk:

http://www.ilcml.com/Var/Uploads/Publicacoes/Artigos/4eb2c4dbba9ee.pdfMaud von Rosen 2

Maud von Rosen 3

Maud von Rosen
Partno: Description: Price: Qty:
141903 Insh' Allah! (Om Gud vill) av Maud von Rosen 318,00 SEK/st

Back

right