Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Hundraåringen av Jonas Jonasson

Hundraåringen av Jonas Jonasson

Hundraåringen

Hundraåringen av Jonas Jonasson

Titel:

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

Författare:

Jonas Jonasson

Förlag:

Pocketförlaget

Utgiven datum:

2010-04-14

Ämne:

Samtida skönlitteratur

ISBN10:

978-91-86369-27-9

ISBN13:

9789186369279

Språk:

Svenska

Bindning:

Pocket

Dimensioner (mm):

178 x 110 x 25 mm

Sidantal:

404

Vikt (gr):

226 g

Pris (SEK):

40

Beskrivning:

Efter ett långt och synnerligen händelserikt liv hamnar Allan Karlsson på det äldrehem han tänker ska bli hans sista anhalt på jorden. Problemet är bara att hälsan vägrar ge vika, och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla tresiffrigt. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann handlar om en månadslång jakt genom Sverige på Allan och hans nyfunna vänner. Men boken är också en resa genom 1900-talet - den oändligt sorglöse Allan Karlssons livsresa. Hur kommer det sig egentligen att Allan äter middag med blivande presidenten Truman? Och får lift med förre premiärministern Churchill? Och åker flodbåt med ordförande Maos unga hustru? Eller för den delen att han tillbringar flera månader med att vandra över Himalaya? Trots att Allan är fullständigt ointresserad av politik och religion tycks han ha påverkat de flesta av det förra seklets stora händelser i världen. I hundra år gjorde Allan Karlsson världen osäker, bara genom att vara. Och nu är han lös igen.

Om författare:

Pär-Ola Jonas Jonasson, ursprungligen Per Ola Jonasson, född 6 juli 1961 i Växjö, är en svensk journalist och författare. Han är bosatt i Hogrän på Gotland.

Efter språkstudier vid Göteborgs universitet blev Jonasson journalist på Smålandsposten i Växjö och senare Expressen. 1996 startade han det sedermera framgångsrika mediaföretaget OTW men drabbades på 2000-talet av allvarlig utbrändhet och tvangs lämna sitt gamla liv efter 20 år i mediebranschen. Han sålde sina ägodelar och sitt företag och flyttade till den schweiziska kantonen Ticino där han bodde till 2010, och tog itu med att skriva färdigt den bok han i så många år önskat få en möjlighet att realisera, Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Denna hans debutroman gavs ut 2009 på Piratförlaget. Den recenserades initialt inte i något svenskt riksmedium, men klättrade likväl på topplistorna och blev till sist 2010 års mest sålda bok i Sverige, alla kategorier. 2011 var boken fortfarande Sveriges mest sålda roman. Den sammanlagda upplagan hade vid slutet av 2013 passerat en miljon exemplar i Sverige, två miljoner i Tyskland och ytterligare tre miljoner i övriga världen (ungefärliga siffror). Boken är såld till trettioåtta länder/språkområden (2013). Den har också blivit ett sällskapsspel.

2013 blev berättelsen även en av de dyraste svenska långfilmerna någonsin och filmen med samma titel slog modernt svenskt publikrekord vid sin premiär på juldagen 2013[5] med Robert Gustafsson i den åldersskiftande huvudrollen och i regi av Felix Herngren.

"Hundraåringen" vann Bokhandlarpriset 2010, samt Iris Ljudbokspris för bästa ljudboksupplevelse, inläst av skådespelaren Björn Granath. 2012 vann boken också det tyska Mayerschee bokhandlarpriset.

Jonassons andra roman, Analfabeten som kunde räkna, utkom i september 2013 och gick genast in på andra plats på den svenska försäljningslistan och strax därefter på första plats i Tyskland och Schweiz. "Analfabeten" passerade på kort tid under hösten 2013 en miljon tryckta exemplar.

Sommaren 2011 var Jonas Jonasson värd för Sommar i P1 och i december samma år medverkade han i SVT:s program Sommarpratarna. Sommaren 2012 var han "sommarkrönikör" i tidningen Expressen.

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:         mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:   mezerah.eshop

 


Partno: Description: Price: Qty:
14040089 Hundraåringen av Jonas Jonasson 42,00 SEK/st

Back

right