Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Vermeers mästerverk ”Flicka med turban” har ofta beskrivits som den holländska Mona Lisa, outgrundlig och mystisk. Vem var hon, den okända flickan, vars direkta blick är på samma gång oskuldsfull och inbjudande? ”Flicka med pärlörhänge” är en förtätad och ödesmättad roman, full av sensualism och mystik, precis som Vermeers mästerliga konstverk.
Griet är sexton år när hon träder i tjänst i det stora och barnrika Vermeerska hushållet. Hennes uppgifter är hushållsarbete, tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier. Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan; båda är esteter och perfektionister för vilka ordning och skönhet går hand i hand. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon.
Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats: nyckfull, obehärskad och dessutom beroende av sin mor, som i praktiken är hemmets härskarinna. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan. När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse.

Utdrag ur boken: Jag lade alltid upp grönskarna i ett runt mönster på bordet där varje sort låg för sig som skivorna i en brödkaka. Det fanns fem sådana skivor: rödkål, gul lök, purjolök, morot och rova. Jag hade dragit raka gränser mellan dem med knivspetsen och lagt en rund morotskiva i mitten. Mannen knackade med ett finger i bordsskivan. '' De ligger kanske i samma ordning som de ska läggas i soppan'', föreslog han och studerade rundeln. ''Nej herrn'' Jag tvekade. Egentligen visste jag inte varför jag hade ordnat grönsakerna som jag gjort. Jag lade helt enkelt ut dem som jag kände att de borde ligga, men det skulle jag aldrig våga säga till en fin herre. '' Jag ser att du har skilt de ljusa åt '' sa han och pekade på rovorna och lökarna. '' Och att orange och rödlila inte heller ligger intill varandra. Hur kommer det sig?'' Han plockade upp en strimla kål och en morotsbit och skakade dem som tärningar i handen. Jag såg på min mor som nickade sakta. ''Färgerna står i strid med varandra när de ligger sida vid sida, herrn'' Han höjde på ögonbrynen som om han inte väntat sig det svaret. ''Och ägnar du mycket tid åt att lägga grönsakerna ut innan du kokar soppa?'' ''Åh nej då herrn'', svarade jag förvirrad. Jag ville inte att han skulle tro att jag var lat.


Partno: Description: Price: Qty:
140413 Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier 54,00 SEK/st

Back

right