Top list
Products   » Swedish Books » Roman på svenska » Product

Använd Aldrig Arsenik av Maria Lang

Använd Aldrig Arsenik av Maria Lang

Använd Aldrig Arsenik

Använd Aldrig Arsenik av Maria Lang

Titel :

Använd Aldrig Arsenik

Författare:

Maria Lang

Förlag:

Norstedt

Utgivningsår:

1984

Ämne:

Skönlitteratur

ISBN10:

91-1-869032-7

Språk:

Svenska

Bindning:

inbunden med omslag

Dimensioner (mm):

215 x 140 x 20

Sidantal:

233

Vikt (gr):

300

Pris (SEK):

40

Beskrivning:

Det ska bildas en förening för kriminalförfattare. Motvilligt låter Almi Graan detta ske i Skoga och i hennes regi. På Stadshotellets restaurang träffar Hannes Vang Fransson, 52-årig bästsäljande kriminalförfattare från Dalarna med starkt kvinnotycke, Senta Daland, omdiskuterad författarinna från Närke och Almi.

Närvarande är också Almis syster Ingrid Hornung, på tillfälligt besök från Danmark, vidare den allestädes närvarande nittonåringen Jan Hoffner och den av honom beundrade Lucas Rudolph, författande trubadur från Värmland.

Däremot avvisas från bordet Bjarne Bork, försmädlig deckarkritiker från huvudstaden som de närvarande författarna har dålig erfarenhet av.

Rosemary Pilman, ung debuterande reporter på Radio Örebro dyker upp för att göra ett reportage om "Bergslagens Kriminalklubb". Två hurtfriska gymnasister, Brittis och Bollen, gör också anspråk på att ha blivit lovade intervju med Almi. De kör båda tung motorcykel och är lika som bär fast av olika kön.

 Nästa dag är en het försommardag och Almi bjuder alla på en rundtur på sjön med passagerarbåten Sylvia. Den drivs av Kenneth Mallalieu, en franskättad engelsman. Det blir en menlös fredag som dock förebådar den urladdning som senare ska följa.

Janne intresserar sig för den 3 år äldre Rosemarie. Det gör även Hannes Vang. Vilket gör Bjarne Bork svartsjuk eftersom det är han som fixat jobbet som reporter åt henne. Senta tänder på en ovillig Lucas. Ingrid får honom att töa upp.

Nästa dag blir det picknick. Almi bestämmer resmål. Det blir först Älvhyttans by och blomsterängar och sedan upp till sjön Greken. Kylväskor och 10 personer packas in i fyra bilar.

I bilen får Janne reda på att de två ungdomarnas ständiga pigghet beror på att de stadigt käkar arsenik i små doser!

 F d stadsträdgårdsmästaren i Skoga Ingvar Andersson får tillfälle att visa det blomrika naturreservatet vid sjön Älvlången.

I en vacker vik av sjön Greken packas picknickkorgarna upp och alla, särskilt de utsvultna gymnasisterna, kastar sig hungrigt över maten. Det blir emellertid ett hastigt uppbrott då åskan börjar mullra och blixten slår ner i närheten. I villervallen upptäcker ingen (?) att en av de tio inte finns med vid avfärden.

Först sent på kvällen saknas Bjarne Bork på sitt hotell. Janne väcker de två ungdomarna för att fråga om de vet något. De åker i hemlighet till Greken och Britten hittar liket samtidigt som Janne får i uppdrag att kalla på Christer Wijk som är på besök hos sin mor. Christer tar Almi och Janne med till Greken och där hittar de två förtvivlade ungdomar som sett den döde Bork. Jan berättar för Christer vad han hört ungdomarna förtälja om sitt arsenikätande. Och alldeles riktigt. Bollen var förtvivlad över att han tappat sin dosa med arsenik och befarade att någon använt innehållet till att förgifta Bork.

Polismästare Björn Lundevall, rättsläkaren doktor Glas, och polisassistent Erk Berggren tar vid. Bork tycks ha fått i sig arseniken med ostsmörgåsen.

Vem gjorde ostsmörgåsarna till utflykten? Det var källarmästaren Göran Nilsson själv på Stora Hotellet i Skoga. Bork gillade stark ost och honom serverades "Gamle Ole". Vem spetsade den med arsenik?

Hannes berättar en tragisk historia som inföll för 7 år sedan. Hannes var förlovad med Lynn. I samband med ett sammanträde i deckarakademin bjöd Bjarne hem Lynn till sig och våldtog henne. Hon blev så svårt chockad att hon ett år senare begick självmord.

Men när Christer fått läsa Lucas Rudolph bok "Dialog med en död" får han andra misstankar. Och plötsligt sticker någon iväg i Rosemarys Golf. Bilturen går till sjön Greken och mordplatsen. När Christer kommer dit har Lucas Rudolph sänkt sig i sjön och omkommer trots Hannes Vangs räddningsförsök. Det är Lucas som dödat Bork. Lynn var Lucas's syster. Lucas lämnade ett brev efter sig som förklarar hans handlingar.

Om författare:

Maria Lang var pseudonymen för Dagmar Lange (1914-1991), filosofie doktor och rektor vid Nya Elementarskolan för flickor i Stockholm. Hon var en av landets mest lästa och också mest kritiserade deckarförfattare som skrev traditionella pusseldeckare med kommissarie Christer Wijk som problemlösare.

"Mördaren ljuger inte ensam" (1949) var hennes förstlingsverk och innehåller många av de ingredienser som återkommer i hennes tidiga deckare: svensk naturromantik, ett mordmotiv med sexuella övertoner och en kompetent pusselintrig. Hon skapade en speciell stil och ett persongalleri som blev mycket populärt. "Årets Lang" brukade vara en säker försäljningssuccé.

 Hennes senare böcker blev ojämnare och hon ägnade mer intresse åt äktenskapsproblem och yttre rekvisita än själva intrigen. 42 vuxendeckare och ett par ungdomsböcker blev den imponerande produktionen. Hennes böcker säljer också bra utomlands och de båda böckerna "Inte fler mord" och "Kung Liljekonvalje av dungen" har översatts till sju språk.

 Det är i den lilla staden Skoga som de flesta morden begås. Om det är svårt att hitta Skoga på kartan så beror det på att Skoga är täcknamn för den lilla idylliska staden Nora djupt inne i Bergslagsskogarna. Här växte Dagmar Lange upp och hit längtade hon alltid. Hon flyttade tillbaka 1979 och bodde här till sin död 1991.

 Hennes Skoga-böcker innehåller detaljerade beskrivningar av gator, kvarter och även autentiska personer i den lilla staden. Hon skriver i sin självbiografiska bok "Vem är du? Dagmar Lange eller Maria Lang" (1985) att hon först laborerar med fantasigator och fantasikvarter, men att hon sedan blir intresserad av miljörealistisk hembygdsforskning och anstränger sig att åstadkomma nyanserade gårdshistoriker och autentiska bilder av de gamla gårdarna.

 Därför kan vi lätt följa hennes alter ego Almi Graan på hennes promenader genom staden. Hon bor i kvarteret Korpen och är barndomsvän till Christer Wijk, och det är hon som genom sitt sunda förnuft hjälper till med problemlösningarna.

 

Om du har några frågor eller behöver ytterligare information, var snäll och kontakta Mezerah:

e-mail:          mezerah.eshop@gmail.com

Skaype ID:    mezerah.eshop

 


Partno: Description: Price: Qty:
1400440 Använd Aldrig Arsenik av Maria Lang 42,00 SEK/st

Back

right